Dzień dobry!
Przy antybiotykoterapii warto stosować dietę przeciwgrzybiczną, która zakłada eliminowanie cukru we wszystkich postaciach (słodyczy, pieczywa cukierniczego), produktów wysoko przetworzonych, słodkich owoców (wskazane są jedynie jabłka, kiwi, grejpfruty), produktów z białej mąki (białego pieczywa)- zdecydowanie lepsze będzie pieczywo chrupkie, gdzie nie ma drożdży, białego ryżu (można spożywać ryż brązowy, razowy makaron, kaszę gryczaną), drożdży, serów pleśniowych (za to jak najbardziej wskazane są sery twarogowe) i konserw.
Działanie to zapobiega rozwojowi grzybicy wywołanej osłabieniem bakterii jelita grubego lub łagodzi jej objawy, jeżeli takowa się pojawiła. Wskazane jest spożywanie warzyw zielonych: pietruszka, sałata, ryb bez panierki, jajek, wędlin, orzechów.
Należy pamiętać o jogurtach i kefirach w diecie, które pomogą odnawiać florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Podczas leczenia niezmiernie ważne jest ciągłe uzupełnianie płynów w organizmie, aby nerki i wątroba mogły poprawnie funkcjonować. Koniecznie należy zrezygnować z alkoholu, gdyż on może prowadzić do namnażania bakterii, ograniczyć należy również herbatę czarną i kawę gdyż poddawane są w organizmie procesom fermentacji. Wskazane jest spożywanie: zielonej herbaty, niegazowanej wody mineralnej, mięty.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty