Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Dzień dobry!
Przy antybiotykoterapii warto stosować dietę przeciwgrzybiczną, która zakłada eliminowanie cukru we wszystkich postaciach (słodyczy, pieczywa cukierniczego), produktów wysoko przetworzonych, słodkich owoców (wskazane są jedynie jabłka, kiwi, grejpfruty), produktów z białej mąki (białego pieczywa)- zdecydowanie lepsze będzie pieczywo chrupkie, gdzie nie ma drożdży, białego ryżu (można spożywać ryż brązowy, razowy makaron, kaszę gryczaną), drożdży, serów pleśniowych (za to jak najbardziej wskazane są sery twarogowe) i konserw.
Działanie to zapobiega rozwojowi grzybicy wywołanej osłabieniem bakterii jelita grubego lub łagodzi jej objawy, jeżeli takowa się pojawiła. Wskazane jest spożywanie warzyw zielonych: pietruszka, sałata, ryb bez panierki, jajek, wędlin, orzechów.
Należy pamiętać o jogurtach i kefirach w diecie, które pomogą odnawiać florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Podczas leczenia niezmiernie ważne jest ciągłe uzupełnianie płynów w organizmie, aby nerki i wątroba mogły poprawnie funkcjonować. Koniecznie należy zrezygnować z alkoholu, gdyż on może prowadzić do namnażania bakterii, ograniczyć należy również herbatę czarną i kawę gdyż poddawane są w organizmie procesom fermentacji. Wskazane jest spożywanie: zielonej herbaty, niegazowanej wody mineralnej, mięty.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty