Cieżko odnieść mi się do wyniku badania którego nie widzę, ale samo ograniczenie skrobi nie rozwiąże problemu, jeśli skrobia nie jest prawidłowo trawiona to znaczy że coś w organizmie działa nie tak i albo jest zbyt mało enzymów rozkładających skrobie albo są zaburzenia mikroflory ktore uniemożliwiają jej prawidłowe trawienie.
Prawda jest taka, że typowy polski jadłospis jest przeciążony glukozą pochodzącą ze skrobi. Nadmiar skrobi to nadmiar kalorii, otyłość i choroby. Dlatego jak zawsze KLUCZEM JEST ILOŚĆ…w tym przypadku również.
Trzeba pilnować rozmiaru porcji produktów skrobiowych, szczególnie gotowanych i/lub oczyszczonych (rafinowanych). Ewentualne niedojedzenie najlepiej gasić zdrową żywnością.
Tylko produkty zbożowe z całego ziarna (bielmo, łuska, zarodek) zachowują wartości odżywcze. Z samego bielma otrzymuje się wyjałowioną, białą mąkę, która zawiera wyłącznie skrobię, czyli puste kalorie.
Lepszą alternatywą jest pieczywo z pełnego ziarna, makaron razowy (jeśli biały to z pszenicy durum, gotowany al’dente zamiast rozgotowanych kluseczek), grube kasze jak gryczana, pęczak najlepiej gotowane na parze.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak ograniczyć poziom cukru w diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jakie pieczywo i owoce powinnam jeść na diecie odkwaszającej? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jaka dieta po zawale serca? – odpowiada Kamila Ziemann
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Produkty przyspieszające przemianę materii i spalanie tłuszczu – odpowiada Julita Krawczyk
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Aspekty zdrowotne kaszy gryczanej i jęczmiennej – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Jakie produkty powinny być usunięte z diety podczas leczenia Izotekiem? – odpowiada Mgr inż. Justyna Ćwierz
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik