Czym można zastąpić w diecie dziecka produkty skrobiowe?

Witam, w badaniu mikroflory jelit mojej półtorarocznej córeczki wykazano, że kał zawiera liczne włókna skrobiowe i zamieszczono poradę, aby znacznie ograniczyć produkty zawierajace skrobie. Czym mozna zastąpić w diecie takiego dziecko produkty zawierajace skrobie takie jak ryż, ziemniaki, chleb, dynia. Dodam ze mała jest uczulona na marchew.
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Cieżko odnieść mi się do wyniku badania którego nie widzę, ale samo ograniczenie skrobi nie rozwiąże problemu, jeśli skrobia nie jest prawidłowo trawiona to znaczy że coś w organizmie działa nie tak i albo jest zbyt mało enzymów rozkładających skrobie albo są zaburzenia mikroflory ktore uniemożliwiają jej prawidłowe trawienie.

Prawda jest taka, że typowy polski jadłospis jest przeciążony glukozą pochodzącą ze skrobi. Nadmiar skrobi to nadmiar kalorii, otyłość i choroby. Dlatego jak zawsze KLUCZEM JEST ILOŚĆ…w tym przypadku również.

Trzeba pilnować rozmiaru porcji produktów skrobiowych, szczególnie gotowanych i/lub oczyszczonych (rafinowanych). Ewentualne niedojedzenie najlepiej gasić zdrową żywnością.

Tylko produkty zbożowe z całego ziarna (bielmo, łuska, zarodek) zachowują wartości odżywcze. Z samego bielma otrzymuje się wyjałowioną, białą mąkę, która zawiera wyłącznie skrobię, czyli puste kalorie.
Lepszą alternatywą jest pieczywo z pełnego ziarna, makaron razowy (jeśli biały to z pszenicy durum, gotowany al’dente zamiast rozgotowanych kluseczek), grube kasze jak gryczana, pęczak najlepiej gotowane na parze.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty