Dzień dobry,
duże ilości cukru znajdują się w owocach i sokach - profilaktycznie w stanach przedcukrzycowych zaleca się te produkty w ograniczonych ilościach.
Także produkty zbożowe należy zamienić na te z pełnego ziarna - ciemne pieczywo, brązowy ryż.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Dzień Dobry,
oprócz słodyczy proszę ograniczyć dosładzanie (cukrem, miodem), soki, napoje, nektary, soki dodawane do wody, produkty z białej mąki, owoce. Proszę wprowadzić do diety produkty pełnoziarniste (kasze, ryż, makaron, mąki) oraz sporą ilość warzyw, nie tylko gotowanych ale również surowych.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakich produktów unikać, by ograniczyć cukry proste? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ograniczenie cukrów prostych przy hipoglikemii reaktywnej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Ograniczenie cukru w diecie a miód – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spadek wagi po ograniczeniu cukru – odpowiada Dr Anna Brinken
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Drożdżyca pochwy i nieskuteczne leczenia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Bilansowanie diety przy stanie przedcukrzycowym – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta przy zakażeniu drożdżakami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń