Dzień dobry,
duże ilości cukru znajdują się w owocach i sokach - profilaktycznie w stanach przedcukrzycowych zaleca się te produkty w ograniczonych ilościach.
Także produkty zbożowe należy zamienić na te z pełnego ziarna - ciemne pieczywo, brązowy ryż.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Dzień Dobry,
oprócz słodyczy proszę ograniczyć dosładzanie (cukrem, miodem), soki, napoje, nektary, soki dodawane do wody, produkty z białej mąki, owoce. Proszę wprowadzić do diety produkty pełnoziarniste (kasze, ryż, makaron, mąki) oraz sporą ilość warzyw, nie tylko gotowanych ale również surowych.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakich produktów unikać, by ograniczyć cukry proste? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ograniczenie cukrów prostych przy hipoglikemii reaktywnej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ograniczenie cukru w diecie a miód – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Spadek wagi po ograniczeniu cukru – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Drożdżyca pochwy i nieskuteczne leczenia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Bilansowanie diety przy stanie przedcukrzycowym – odpowiada Dr Krystyna Pogoń