Przy nietolerancji glukozy dieta powinna być oparta o produkty o niskim indeksie glikemicznym. Produkty węglowodanowe (pieczywo, kasze, makarony) - powinny być spożywane wyłącznie pełnoziarniste (gotowane najlepiej al dente). Ziemniaki lepiej ograniczyć i jeżeli stosować to wyłącznie gotowane. Należy także wyeliminować wszelkiego rodzaju słodycze oraz napoje słodkie (w tym soki owocowe) oraz gotowe produkty słodzone jak desery czy jogurty owocowe. Z produktów o słodkim smaku w diecie mogą pozostać owoce, z ograniczeniem bananów i winogron. Jeżeli nie może się Pani oprzeć spożywaniu słodkich dań - proszę je przygotowywać z bezpiecznymi zamiennikami cukru jak ksylitol lub erytrol. Źródła białka i tłuszczy w diecie powinny być zgodne z zasadami prawidłowego odżywiania, przy czym nietolerancja glukozy nie wymaga modyfikacji diety pod kątem tych składników odżywczych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pomiar poziomu cukru we krwi i brak efektu po zastosowaniu diety – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Małgorzata Piszewska
- Czy mam stan przedcukrzycowy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Stosowanie diety i leków na grzybicę jelit – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Układanie posiłków z produktami o wysokim IG – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jak dobierać produkty w cukrzycy? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy mogę jeść kaszkę orkiszową na mleku przy nadwadze? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Spożywanie owoców w czasie diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy ksylitol to zdrowy zamiennik cukru? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Słodycze dla cukrzyków. Na jakie przysmaki mogą sobie pozwolić diabetycy?
Osoby chore na cukrzycę nie mogą przebierać wśród
Produkty zakazane w diecie cukrzyka
Artykuł przygotowany we współpracy z Abbott
Kajmak. Apetyczny smak, który potrafi solidnie obciążyć organizm
Ma kremową konsystencję, intensywny smak, ale w je