Przy nietolerancji glukozy dieta powinna być oparta o produkty o niskim indeksie glikemicznym. Produkty węglowodanowe (pieczywo, kasze, makarony) - powinny być spożywane wyłącznie pełnoziarniste (gotowane najlepiej al dente). Ziemniaki lepiej ograniczyć i jeżeli stosować to wyłącznie gotowane. Należy także wyeliminować wszelkiego rodzaju słodycze oraz napoje słodkie (w tym soki owocowe) oraz gotowe produkty słodzone jak desery czy jogurty owocowe. Z produktów o słodkim smaku w diecie mogą pozostać owoce, z ograniczeniem bananów i winogron. Jeżeli nie może się Pani oprzeć spożywaniu słodkich dań - proszę je przygotowywać z bezpiecznymi zamiennikami cukru jak ksylitol lub erytrol. Źródła białka i tłuszczy w diecie powinny być zgodne z zasadami prawidłowego odżywiania, przy czym nietolerancja glukozy nie wymaga modyfikacji diety pod kątem tych składników odżywczych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty