Dzień dobry,
dieta osoby z cukrzycą powinna być oparta na węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym - poniżej 55.
Należy wziąć pod uwagę zarówno indeks glikemiczny jak i ilość węglowodanów w posiłku.
Ważny jest indeks glikemiczny nie tylko konkretnego składnika, ale również dodatków, z którymi zostanie on podany. Łącząc produkty o wysokim indeksie glikemicznym, z produktami o niskim indeksie może Pani uzyskać potrawę o średnim indeksie glikemicznym. Przykładowo kasza jęczmienna ma indeks glikemiczny 70, a papryka 15. W połączeniu 60 g grotowanej kaszy jęczmiennej, gotowanej na parze piersi z kurczaka oraz 140 g surowej papryki łączny indeks wynosi 62.
Nie bez znaczenia jest również sposób przygotowania potrawy. Kasze i makarony ugotowane al dente mają niższy indeks glikemiczny.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację online lub w Lublinie.
Zachęcam do kontaktu telefonicznego pod numerem 575767107 lub mailowego pod adresem kontakt@agataprzytula.pl
Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką kaszę może jeść osoba z cukrzycą? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy makaron ma niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Małgorzata Piszewska
- Dieta dla cukrzyka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy przy cukrzycy można jeść galaretkę z kurczakiem? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Układanie posiłków z produktami o wysokim IG – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Żywienie osób starszych przy cukrzycy lekowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysokie skoki cukru po cukrzycy ciążowej – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak rozumieć wartości kaloryczne podane na opakowaniach? – odpowiada Mgr Agata Przytuła