Jak dobierać produkty w cukrzycy?

Dzień dobry od niedawna mam zdiagnozowana cukrzycę typu 1 i jestem ciekawa czym kierować się w wyborze produktów spożywczych, indeksem glikemicznym czy ilością węglowodanow? Od diabetologa usłyszałam ze powinnam wyliczać sobie wymiennik węglowodanowy na podstawie ilości węglowodanów podanych na opakowaniach i na tej podstawie dawkowac insulinę. Jeśli spojrzeć na to z tej strony to w 100 gramach ryżu białego jest podobna ilość węglowodanów jak w ryżu brązowym lub makaronie. (ok 70 gramów więc 7 WW czyli w przeliczeniu wychodzi mi 7 jednostek insuliny). Jak w takim razie ma się do tego indeks glikemiczny?
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
dieta osoby z cukrzycą powinna być oparta na węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym - poniżej 55.
Należy wziąć pod uwagę zarówno indeks glikemiczny jak i ilość węglowodanów w posiłku.

Ważny jest indeks glikemiczny nie tylko konkretnego składnika, ale również dodatków, z którymi zostanie on podany. Łącząc produkty o wysokim indeksie glikemicznym, z produktami o niskim indeksie może Pani uzyskać potrawę o średnim indeksie glikemicznym. Przykładowo kasza jęczmienna ma indeks glikemiczny 70, a papryka 15. W połączeniu 60 g grotowanej kaszy jęczmiennej, gotowanej na parze piersi z kurczaka oraz 140 g surowej papryki łączny indeks wynosi 62.

Nie bez znaczenia jest również sposób przygotowania potrawy. Kasze i makarony ugotowane al dente mają niższy indeks glikemiczny.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację online lub w Lublinie.
Zachęcam do kontaktu telefonicznego pod numerem 575767107 lub mailowego pod adresem kontakt@agataprzytula.pl

Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty