Dieta dla cukrzyka

Witam ponownie, mam 25 lat, ważę 51-52kg przy wzroście 166cm. Na cukrzyce choruję ok roku, i przyjmuję leki( tabletki). Ale zauważyłam że cukier rośnie. Dlatego chce zacząć dietę... Jak wróce do kraju pójde do dietetyka ale na chwilę obecną to niemożliwe :( Dlatego proszę o pomoc. Wiem jakich produktów powinnam unikać, ale nie wiem jak gramowo(ilościowo) powinno to wygladać...
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Zupa krem z porów

Masz ochotę na coś dobrego i zdrowego? Spróbuj sycącej, kremowej zupy z porów. Przepis i instrukcje wykonania potrawy znajdziesz w naszym filmie. Smacznego!

Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam serdecznie
Rzeczywiście, najlepiej byłoby skorzystać z usług dietetyka i zamówić indywidualny jadłospis, który w pełni będzie dostosowany do potrzeb organizmu i zapewni normalizację glikemii.
Cukrzyca jest jednym ze schorzeń, w których dieta odgrywa kluczową rolę i musi być bezwzględnie przestrzegana, dla zachowania prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Pani zapotrzebowanie energetyczne wynosi ok. 1900-2000 kcal.
Podaż węglowodanów w tym przypadku(po odjęciu błonnika pokarmowego) powinna wynosić ok. 230 g.Ważnym elementem są Wymienniki Węglowodanowe, które służą w niej za pomoc, pozwalającą określić należną ilość węglowodanów w danym posiłku, aby glukoza z produktów uwalniana była stopniowo. Przestrzeganie nie większej różnicy niż 4WW pomiędzy posiłkami nie jest jednak wyłącznym warunkiem diety w cukrzycy. Bardzo ważne są źródła węglowodanów w diecie. Spośród produktów wybierane powinny być więc te, w których przeważają cukry złożone, czyli : brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, pełnoziarniste pieczywo, kasze, świeże warzywa. Dozwolone są wszystkie produkty, które znajdują się w grupie o niskim Indeksie Glikemicznym (IG), a w umiarkowanych ilościach te ze średnim IG.
Warto pamiętać, że przestrzeganie diety w cukrzycy jest jednym z głównych czynników, które zapobiegają jej dalszemu rozwojowi i występowaniu groźnych powikłań.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia

0

Szanowna Pani, zdiagnozowana cukrzyca wymaga wiele uwagi ze strony żywienia-bowiem od żywienia zależy czy tabletki spełnią swoje zadanie terapeutyczne i czy zdoła Pani wyrównać POZIOMY INSULINY DO WARTOŚCI REFERENCYJNYCH.
Aby prawidłowo wyliczać zawartość węglowodanów, białka, tłuszczów należy posługiwać się odpowiednimi wskaźnikami, opracowaniami a poprzez forum jest to bardzo kłopotliwe...Polecam udać się jak najszybciej do wykwalifikowanego DIETETYKA z doświadczeniem praktycznym w zawodzie aby ustalić Pani na początek program żywienia a następnie wyedukować w formie praktycznej i NAUCZYĆ SAMODZIELNEGO LICZENIA ORAZ DOSTOSOWYWANIA DAWEK INSULINY W ZALEŻNOŚCI OD POTRZEB!
Życzę dużo zdrowia!

0

Witam,
Dieta w cukrzycy to podstawa. Dobrze żeby sobie Pani poczytała na temat wymienników węglowodanowych/ dietetycznych oraz indeksu glikemicznego. Bardzo ważna jest też samokontrola i prowadzenie dzienniczka glikemicznego.Pani masa ciała jest prawidłowa (BMI=18,5) także dieta powinna być normokaloryczna. Do ustalenia szczegółów brakuje mi tylko informacji na temat pani aktywnośici fizycznej.
Pozdrawiam,
Kasiz

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty