Dieta a węglowodany złożone

Witam Podobno przy odchudzaniu powinno się unikać wysokiego IG i cukrów prostych. A przecież istnieją produkty które mają niskie IG i przy tym są cukrami prostymi (czekolada i większość owoców) więc jedno drugiemu zaprzecza. Z kolei ziemniaki, fasolka szparagowa, kasza jaglana to węglowodany złożone, a mają wysoki IG. Zatem, która z ww. grup produktów jest zdrowsza? Co ma większe znaczenie w czasie odchudzania-to, żeby spożywać produkty bogate w węglowodany złożone, czy produkty o niskim IG?
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu
Lek. Tomasz Budlewski
95 poziom zaufania

Lepsze są węglowodany złożone, te należy spożywać a unikać prostych. W trakcie diety należy uważać i nie przesadzać z ilością owoców nie mówiąc już o słodyczach. Węglowodany złożone - najlpepiej wybierać produkty najmniej przetworzone - brążowe ryż, makaron etc.

0
Mgr Ewa Tomczyk Dietetyk, Wrocław
22 poziom zaufania

Witam,

pojęcie indeksu glikemicznego jest bardzo wartościowym narzędziem wykorzystywanym w dietetyce. Niestety posiada także wady- to klasyfikacja produktów tylko na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.
Fruktoza będąca cukrem prostym zawarta m.in. w wymienionych przez Panią owocach nie wpływa znacząco na poziom glukozy we krwi, stąd niski indeks glikemiczny tych produktów.

Jeśli chce Pani schudnąć to zachęcam przede wszystkim do spożywania mniejszej ilości kilokalorii oraz do wyboru produktów o dużym udziale węglowodanów złożonych z prostej przyczyny- będzie Pani bardziej syta i Pani szanse na osiągnięcie zamierzonego efektu będą zdecydowanie większe.

Pozdrawiam,

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty