Lepsze są węglowodany złożone, te należy spożywać a unikać prostych. W trakcie diety należy uważać i nie przesadzać z ilością owoców nie mówiąc już o słodyczach. Węglowodany złożone - najlpepiej wybierać produkty najmniej przetworzone - brążowe ryż, makaron etc.
Witam,
pojęcie indeksu glikemicznego jest bardzo wartościowym narzędziem wykorzystywanym w dietetyce. Niestety posiada także wady- to klasyfikacja produktów tylko na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.
Fruktoza będąca cukrem prostym zawarta m.in. w wymienionych przez Panią owocach nie wpływa znacząco na poziom glukozy we krwi, stąd niski indeks glikemiczny tych produktów.
Jeśli chce Pani schudnąć to zachęcam przede wszystkim do spożywania mniejszej ilości kilokalorii oraz do wyboru produktów o dużym udziale węglowodanów złożonych z prostej przyczyny- będzie Pani bardziej syta i Pani szanse na osiągnięcie zamierzonego efektu będą zdecydowanie większe.
Pozdrawiam,
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Sposoby na zmniejszenie apetytu i uczucie sytości – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Na czym polega dieta glikemiczna? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie odżywianie i dieta dla osoby chorej na hipoglikemię? – odpowiada Mgr Magdalena Hanna Nagrodzka
- Dieta na zwiększenie masy ciała – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Jak odżywiać się w cukrzycy typu 2? – odpowiada mgr inż. Natalia Barczewska
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak go obliczyć?
Ładunek glikemiczny, obok indeksu glikemicznego, j
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W