Witam serdecznie ,
dieta dla osoby pracującej cieżko fizycznie powinna być bogata w składniki odżywcze i o podwyższonej kaloryczności ale z uwagi na to ,że Pani partner ma cukrzyce typu 1 trzeba uważać na takie rzeczy jak: w diecie tej zaleca się jedzenie 6 posiłków dziennie , dobrze zbilansowanych. Należy jeść razowe produkty zbożowe, chudy nabiał, warzywa i owoce, chude mięso). Ograniczyć tłuszcze (zwłaszcza zwierzęce), sól oraz słodycze. Unikać alkoholu. Szczególną uwagę zwrócić trzeba na kontrolę ilości spożywanych cukrów (węglowodanów) oraz na ograniczenie tzw. węglowodanów prostych czyli słodyczy i częstotliwość spożywania posiłków.
Spożywane węglowodany (cukry) powinny pochodzić przede wszystkim z pełnego ziarna zbóż, warzyw, owoców i mleka z niską zawartością tłuszczu. Należy wybierać produkty zawierające dużo błonnika pokarmowego (jemy ok. 30 g/dobę) oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG). Produkty takie ułatwiają kontrolę stężenia cukru we krwi. Najlepsze będą produkty, których IG jest mniejszy od 50 np.: kasza perłowa gotowana, jabłka, grejpfruty, czarna porzeczka, cykoria, szpinak, papryka, pomidor, por, fasolka szparagowa, bakłażany. Pamiętajmy, że warzywa surowe mają niższy IG niż ugotowane, a ryż brązowy niż ryż biały. Makaron gotujmy al dente. Idealnie jest zrezygnować ze słodyczy. Jeżeli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru, możemy użyć słodzika (np. aspartam, acesulfam K), ale nie wolno go nadużywać. Nie zaleca się fruktozy jako zamiennika cukru. Zaleca się wprowadzenie do diety oliwy i oleju rzepakowego oraz zwiększenie spożycia ryb (nawet do 3 razy w tygodniu). Unikamy tradycyjnego smażenia. Usuwamy z mięsa tłuszcz widoczny gołym okiem.Nie jemy żywności typu fast food, margaryn twardych, chipsów, herbatników i innych wyrobów cukierniczych. Zapotrzebowanie na białko: jeżeli nie ma problemów z pracą nerek, jest takie jak u człowieka zdrowego. Pamiętać należy, że powinno to być białko zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Dozwolone techniki kulinarne: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu w pergaminie, duszenie bez tłuszczu. Nie rozgotowujemy warzyw i produktów zbożowych.
Pozdrawiam,
Anna Zientalska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta w cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jaka dieta dla cukrzyka chorego na cukrzycę typu B? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jaka dieta na przytycie i przybór masy ciała? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dieta przy cukrzycy u 59-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odpowiednia dieta dla cukrzyka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta a węglowodany złożone – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy po wszczepieniu rozrusznika serca należy stosować odpowiednią dietę? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Odchudzanie u 63-latki z cukrzycą typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko