Dieta na zwiększenie masy ciała

Witam, Mój chłopak ma 21 lat, bardzo wychudł w ciągu ostatnich 2 miesięcy - nie miał pieniędzy na jedzenie. Teraz pracuje na budowie. Chciałabym mu wprowadzić "dietę na przytycie" - problem polega na tym że On ma cukrzyce typu 1. dlatego proszę o pomoc. Jakich produktów i posiłków unikać a jakie mogłabym wprowadzić? Z góry dziękuje bardzo za pomoc.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie ,
dieta dla osoby pracującej cieżko fizycznie powinna być bogata w składniki odżywcze i o podwyższonej kaloryczności ale z uwagi na to ,że Pani partner ma cukrzyce typu 1 trzeba uważać na takie rzeczy jak: w diecie tej zaleca się jedzenie 6 posiłków dziennie , dobrze zbilansowanych. Należy jeść razowe produkty zbożowe, chudy nabiał, warzywa i owoce, chude mięso). Ograniczyć tłuszcze (zwłaszcza zwierzęce), sól oraz słodycze. Unikać alkoholu. Szczególną uwagę zwrócić trzeba na kontrolę ilości spożywanych cukrów (węglowodanów) oraz na ograniczenie tzw. węglowodanów prostych czyli słodyczy i częstotliwość spożywania posiłków.

Spożywane węglowodany (cukry) powinny pochodzić przede wszystkim z pełnego ziarna zbóż, warzyw, owoców i mleka z niską zawartością tłuszczu. Należy wybierać produkty zawierające dużo błonnika pokarmowego (jemy ok. 30 g/dobę) oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG). Produkty takie ułatwiają kontrolę stężenia cukru we krwi. Najlepsze będą produkty, których IG jest mniejszy od 50 np.: kasza perłowa gotowana, jabłka, grejpfruty, czarna porzeczka, cykoria, szpinak, papryka, pomidor, por, fasolka szparagowa, bakłażany. Pamiętajmy, że warzywa surowe mają niższy IG niż ugotowane, a ryż brązowy niż ryż biały. Makaron gotujmy al dente. Idealnie jest zrezygnować ze słodyczy. Jeżeli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru, możemy użyć słodzika (np. aspartam, acesulfam K), ale nie wolno go nadużywać. Nie zaleca się fruktozy jako zamiennika cukru. Zaleca się wprowadzenie do diety oliwy i oleju rzepakowego oraz zwiększenie spożycia ryb (nawet do 3 razy w tygodniu). Unikamy tradycyjnego smażenia. Usuwamy z mięsa tłuszcz widoczny gołym okiem.Nie jemy żywności typu fast food, margaryn twardych, chipsów, herbatników i innych wyrobów cukierniczych. Zapotrzebowanie na białko: jeżeli nie ma problemów z pracą nerek, jest takie jak u człowieka zdrowego. Pamiętać należy, że powinno to być białko zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Dozwolone techniki kulinarne: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu w pergaminie, duszenie bez tłuszczu. Nie rozgotowujemy warzyw i produktów zbożowych.
Pozdrawiam,
Anna Zientalska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty