Jak rozumieć wartości kaloryczne podane na opakowaniach?

mam pytanie fundamentalne, ściśle dotyczącej przestrzegania rygorów wszelkich diet ; Na opakowaniach różnych produktów przeczytać można np. - ryż biały XXX kcal w 100 g -kasza jaglana XXX kcal w 100 g -makaron XXX kcal w 100 g -fasola XXX kcal w 100 g -groch XXX kcal w 100 g są to suche elementy żywności, których nie spożywa się w takiej postaci, po ugotowaniu jednak ich masa jest drastycznie większa. Której postaci dotyczą podawane na opakowaniach wartości energetyczne. Oczywistym (moim zdaniem) byłoby przyjmowanie tych wartości w odniesieniu do suchych produktów ponieważ podczas gotowania mogą one jedynie do swojej objętości wchłonąć wodę nie mającą żadnych składników odżywczych. Jeśli tak to skąd mam wiedzieć ile kcal zawierać będzie 100 g ugotowanego produktu, który podano mi na talerzu.
MĘŻCZYZNA, 53 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
informacje dotyczące kaloryczności produktów oraz składników odżywczych odnoszą się stricte do produktu w opakowaniu przed dalszą obróbką.

Podczas moczenia i gotowania nasion roślin strączkowych oraz gotowania makaronu zwiększają one swoją objętość ok 3-krotnie.

Produkty te charakteryzują się wyższą gęstością odżywczą przed obróbką termiczną:
Np. 100 gramów soczewicy czerwonej (suchy produkt) dostarcza 341 kcal, a 100 gramów soczewicy czerwonej gotowanej dostarcza 116 kcal.
100 gramów makaronu dwujajecznego (suchy produkt) dostarcza 373 kcal, a 100 gramów makaronu dwujajecznego gotowanego dostarcza 114 kcal.

Tak więc w przybliżeniu - 100 gramów gotowanego produktu dostarcza tyle samo kalorii co 33 gramy tego samego produktu przed gotowaniem.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu telefonicznego pod numerem 575 767 107 lub mailowego - kontakt@agataprzytula.pl
Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty