Dzień dobry,
informacje dotyczące kaloryczności produktów oraz składników odżywczych odnoszą się stricte do produktu w opakowaniu przed dalszą obróbką.
Podczas moczenia i gotowania nasion roślin strączkowych oraz gotowania makaronu zwiększają one swoją objętość ok 3-krotnie.
Produkty te charakteryzują się wyższą gęstością odżywczą przed obróbką termiczną:
Np. 100 gramów soczewicy czerwonej (suchy produkt) dostarcza 341 kcal, a 100 gramów soczewicy czerwonej gotowanej dostarcza 116 kcal.
100 gramów makaronu dwujajecznego (suchy produkt) dostarcza 373 kcal, a 100 gramów makaronu dwujajecznego gotowanego dostarcza 114 kcal.
Tak więc w przybliżeniu - 100 gramów gotowanego produktu dostarcza tyle samo kalorii co 33 gramy tego samego produktu przed gotowaniem.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu telefonicznego pod numerem 575 767 107 lub mailowego - kontakt@agataprzytula.pl
Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak dobierać produkty w cukrzycy? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Ile kcal ma szlanka ugotowanego makaronu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jaka powinna być moja dzienna dawka kaloryczna? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Wartości odżywcze makaronu – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak liczyć kalorie w porcji mięsa? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Czy przy tej chorobie należy wyeliminować nabiał i gluten? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy sushi jest kaloryczne? – odpowiada Agata Zmorkowska
- Kiedy można osiągnąć sytość? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy błonnik należy zaliczać do węglowodanów? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Ile kcal ma ugotowana marchew? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń