Witam, błonnik powinno się wykluczyć z ustalenia kaloryczności diety. Zalecana ilość błonnika w diecie 25 -40 g dziennie. W diecie wegańskiej i nie tylko, ta ilość będzie przekroczona.
Na potrzeby ustalenia kaloryczności diety, przyjmuje się, że kaloryczność błonnika wynosi tak jak Pan wskazał 4 kcal/1 g. Bierze się ona ze spalenia węglowodanów w bombie kalorymetrycznej w warunkach laboratoryjnych podczas którego wydziela się ciepło.
Błonnik, to różnorodne substancje w większości pochodzenia roślinnego wliczane do związków bezazotowych wyciągowych obliczonych na podstawie oznaczanych chemicznie składników pokarmowych: BAW= 100 - (woda + azot x 6.25 + tłuszcz surowy + popiół surowy) określanych na potrzeby żywieniowe jako węglowodany, mimo że lignina (zaliczana do błonnika) przyłączona do węglowodanów nie jest węglowodanem. Błonnik podawany w tabelach wartości odżywczej produktu oznacza się inną metodą. Następnie obliczamy ilość węglowodanów przyswajalnych: Wp = BAW - błonnik. Węglowodany przyswajalne dostarczają nam energii obliczanej w następujacy sposób: Wp (g) x 4 (kcal/g). Tę ilośc energii uwzględniamy do obliczenia kaloryczności całego produktu.
Problem polega na tym, że producenci różnie podają ilość węglowodanów nie zaznaczając, czy są one łatwo przyswajalne, czy nie. Raz podają ilość błonnika, innym razem nie. Jeśli podany jest błonnik, można policzyć kaloryczność produktu wg dwóch opcji i porównać z kalorycznością podaną przez producenta. W ten sposób ustalić jaki rodzaj węglowodanów mamy w tabeli. W przypadku pokarmów pochodzenia zwierzęcego, nie ma problemu, bo one nie zawierają błonnika.
Jak jest faktycznie z kalorycznością błonnika? Błonnik nierozpuszczalny nie jest trawiony przez enzymy własne organizmu, a więc nie dostarcza kalorii. Błonnik rozpuszczalny w wodzie w pewnym stopniu jest trawiony przy udziale enzymów bakteryjnych w jelicie grubym, dostarczając nam krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, wtedy jego kaloryczność wynosi 4 kcal/1 g. Średnio cały błonnik dostarcza teoretycznie 2 kcal/1 g.
Powyższe nieścisłości wynikają z metod oznaczeń chemicznych i przyjętych wytycznych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ogórek a kalorie – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Jak obliczać zawartość błonnika? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Ile węglowodanów ogólnie powinnam przyjmować codziennie? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Rozplanowanie węglowodanów w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jaką ilość węglowodanów powinnam jeść na diecie 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Ile kalorii może mieć owsianka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Obliczanie wartości odżywczej poszczególnych produktów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaki powinien być rozkład węglowodanów na posiłki? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
- Dieta a brak spadku wagi u 25-latki – odpowiada Mgr Weronika Ornacka-Draba