Pomimo podania stosunkowo szczegółowych informacji podanie bardzo dokładnej wartości odżywczej racji pokarmowej jest niemożliwe, gdyż w zależności od wielkości łyżeczki czy plasterka mogą się one różnić kalorycznością - dlatego do obliczania wartości odżywczej stosuje się masy produktów. Jeżeli chce się podać kaloryczność zupy, to oprócz masy porcji i przepisu ogólnego potrzebna jest także informacja o tym ile zupy otrzymano z przepisu. Ponieważ mam wrażenie, że często zadaje Pani pytania o podobnej treści polecam ściągnięcie z internetu programu do obliczania wartości odżywczej, co umożliwi Pani samodzielne wykonananie obliczeń na bieżąco. Jeżeli zagadnienia takie są dla Pani ważne polecam zapisanie się na kurs z zakresu dietetyki, co pozoli Pani na szersze spojrzenie na temat odżywiania, aniżeli odpowiedzi na bardzo szczegółowe pytania. W przybliżeniu wartość odżywcza Pani dzisiejszego zestawu to: 1600 kcal, 89 g białka, 195 g węglowodanów i 58 g tłuszczu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze i kaloryczność posiłków dietetycznych – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Jak najlepiej obliczać kaloryczność posiłków? – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Wartościowy wybór produktów spożywczych – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ustalenie kaloryczności posiłku – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zawartość kalorii w zjedzonych posiłkach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wartości odżywcze spożytych produktów – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Czy stosowanie takiego jadłospisu nie spowoduje tycia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wartości odżywcze tuńczyka z puszki i serka homogenizowanego – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wartości odżywcze posiłków – odpowiada Ewa Kozłowska
- Ile kcal spożywać dziennie, aby schudnąć 7 kg? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar