Pani dietę można określić mianem stosunkowo prawidłowej. Zwróciłabym jednak uwagę na stosowanie wędliny - produkty handlowe mają wysoką zawartość soli, a także często cechują się niską zawartością mięsa. Polecam zamienić wędliną ze sklepu na własnoręcznie przyrządzone mięso - pieczone lub duszone - chociaż 1 raz w ciągu dnia. Nie do końca wiem czym jest produkt pyza z mięsem podsmażona, więc nie mogę określić jego wartości odżywczej. Proszę także nie zapominać w diecie o owocach (innych niż banany) - są lepszym dodatkiem do jogurtu niż miód, gdyż zawierają cenne przeciwutleniacze i witaminę C oraz błonnik, a tak samo mogą dodać mu słodyczy.
Witam!
Posiadam za mało informacji odnośnie Pani osoby oraz dokładnych ilości porcji, abym mogła dokładnie oszacować wartość odżywczą posiłków.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze spożytych produktów – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Kaloryczność domowych, pieczonych frytek – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Obliczanie wartości odżywczej poszczególnych produktów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak najlepiej obliczać kaloryczność posiłków? – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Wartościowość i kaloryczność posiłków – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Co jeść i ćwiczyć, aby schudnąć z brzucha? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakich produktów spożywczych unikać przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy nadkwasocie i refluksie przełykowo-żołądkowym? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Wartości odżywcze i kaloryczność posiłków dietetycznych – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Zjedzenie kawałka tortu a lęk przed przytyciem – odpowiada Małgorzata Gajewczyk