Ziemniaki wbrew powszechnej opinii należą do jednych z najzdrowszych i najbardziej dietetycznych produktów. Są jedynym źródłem skrobii o działaniu alkalizującym, są wartościowym źródłem potasu i witaminy C. Pomimo niewielkiej zawartości białka cechuje się one wysoką wartością biologiczną jak na białka roślinne. W czasie pieczenia ziemniaków (w ramach przyrządzania frytek) ich kaloryczność nie zmieni się znacząco, dlatego można przyjąć, że wartość energetyczna gotowego posiłku będzie zbliżona do surowych ziemniaków. 1 większy ziemniak ma około 70-80 kcal, a więc porcja przez Panią przygotowana powinna mieć około 450 kcal.
Witam!
Ziemniaki pieczone lub grillowane (bez dodatku tłuszczu), będą miały niższą wartość energetyczna niż ziemniaki smażone (szczególnie na głębokim tłuszczu).
Zapraszam do zapoznania się z moim artykułem na temat ziemniaków i ich wartości odżywczej (http://diet-coaching.xaa.pl/ziemniaki-cenny-element-zdrowej-diety/)
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak przeliczać kaloryczność posiłków? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Wartościowość i kaloryczność posiłków – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Wartościowy wybór produktów spożywczych – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy dziecko może jeść codziennie ziemniaki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Kaloryczność ciastek owsianych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Kaloryczność kolacji a dieta – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ile kalorii dziennie spożywać, aby odchudzić brzuch i boczki? – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Jak podnieść poziom białka w organizmie? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Zapotrzebowanie kaloryczne dla 16-latka przy niskiej aktywności fizycznej – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Kaloryczność posiłków a uczucie sytości – odpowiada Mgr Joanna Śledziona