Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Mgr Magdalena Speichert-Dydel
Mgr Magdalena Speichert-Dydel

Witam, twaróg jest produktem bogatym w białko. Powinien się znajdować w zdrowym jadłospisie. Można również spożywać go na kolację. Polecam jednak wybierać produkt odtłuszczony, czyli półtłusty lub chudy. Posiłek z twarogiem powinien być wzbogacony w warzywa i węglowodany, np. kanapka z twarogiem i ogórkiem lub porcja pełnoziarnistego makaronu z twarogiem i jogurtem.

Witam serdecznie,

Na kolację warto spożywać twaróg ponieważ ma dość dużo białka, jednak należy pamiętać że białko z twarogu ma 50% przyswajalności. Pozytywne jest to że kazeina w nim zawarta uwalnia się przez około 7h czyli odżywia nasze komórki podczas snu. Zdecydowanie lepszym źródłem białka jest chuda ryba, pierś z kurczaka czy białko jaj. Te produkty przygotowane bez tłuszczu a np grillowane, pieczone, przygotowane na patelni beztłuszczowej również mogą stanowić kolację.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty