Dzień dobry. Źródłem dobrze przyswajalnego białka jest przede wszystkim mięso i nabiał. Mama powinna więc spożywać jogurty naturalne, duszone gulasze z kurczakiem, duszoną wołowinę oraz chudy pieczony schab, czy polędwicę. Ważne by były to posiłki lekkostrawne - nie smażone, z małą ilością tłuszczu. Ze względu na wysoka zawartość białka i kwasów omega 3 szczególnie polecam ryby, takie jak łosoś, dorsz, czy pstrąg. Można je np. przyrządzić w folii aluminiowej w piekarniku - bez użycia tłuszczu lub na dobrej patelni porcelanowej lub grillowej. Zalecam też wdrożenie do diety siemienia lnianego złocistego. Siemię najlepiej łączyć z nabiałem (jogurty, twarogi) i zmielić od razu przed spożyciem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Spożywanie śledzi w 23 tygodniu ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak usmażyć rybę kiedy jest się na diecie? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie produkty jeść w diecie niskotłuszczowej? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Czy w chorobach nieswoistych zapaleniach jelit należy jeść nabiał? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Spożywanie twarogu na kolację – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Czy w ciąży można jeść śledzie? – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Jak ustabilizować wagę w wieku 19 lat? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaka dieta przy kamicy pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Chcę zwiększyć masę mięśniową brzucha: co robić? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)