Dzień dobry. Źródłem dobrze przyswajalnego białka jest przede wszystkim mięso i nabiał. Mama powinna więc spożywać jogurty naturalne, duszone gulasze z kurczakiem, duszoną wołowinę oraz chudy pieczony schab, czy polędwicę. Ważne by były to posiłki lekkostrawne - nie smażone, z małą ilością tłuszczu. Ze względu na wysoka zawartość białka i kwasów omega 3 szczególnie polecam ryby, takie jak łosoś, dorsz, czy pstrąg. Można je np. przyrządzić w folii aluminiowej w piekarniku - bez użycia tłuszczu lub na dobrej patelni porcelanowej lub grillowej. Zalecam też wdrożenie do diety siemienia lnianego złocistego. Siemię najlepiej łączyć z nabiałem (jogurty, twarogi) i zmielić od razu przed spożyciem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty