Co się stało, że waga stanęła w miejscu?

Witam. Mam 41 lat. Od maja 2017 przeszłam na dietę 1500 kalorii. Do tej pory schudłam 37 kg. Obecnie przy wzroście 175cm ważę 73 kg. Chciałabym zrzucić jeszcze 8 kg. Od dwóch tygodni moja waga stoi w miejscu chociaż w dalszym ciągu jem 5 posiłków dziennie, pije 2,5 litra wody i pilnuje żeby nie przekroczyć 1500 kalorii. Od 5 tygodni też biegam co drugi dzień przez 20 minut dziennie. Co się stało że waga stanęła w miejscu? Pozdrawiam.
KOBIETA, 42 LAT ponad rok temu

Dieta przed ciążą

Oprócz stosowania diety warto porównywać wyniki pomiarów analizy składu ciała, ponieważ podczas takiej analizy otrzymuje Pani informację czy jeżeli masa ciała się nie zmienia to zmienia się budowa ciała i zwiększa się ilość wody i mięśni w organizmie, a maleje ilość tłuszczu, czy już nic się nie zmienia. Przy długotrwałym stosowaniu diety wyjściowa redukcja kalorii nie jest już aktualna, ponieważ Pani masa ciała jest mniejsza o 37kg, więc całkowite zapotrzebowanie kaloryczne w ciągu dnia również jest już mniejsze. Prowadzi to do sytuacji, w której dieta może nie mieć już dla Pani wartości diety redukcyjnej. Może być również odwrotnie i organizm przyzwyczaił się do niedoborów kalorycznych i broniąc się przed nimi oszczędza tkankę tłuszczową i powoduje zatrzymanie procesu odchudzania. W takiej sytuacji warto wprowadzić 1-2 razy w tygodniu tzw. cheat-day, czyli dzień, w którym zjada Pani większą ilość kalorii, taką na jaką wskazuje aktualne dzienne zapotrzebowanie. Pozwoli to organizmowi wyjść z trybu permanentnego odchudzania. Wybierając wariant, do którego chciałaby się Pani zastosować zachęcam do wcześniejszej konsultacji z dietetykiem i sprawdzenia w czasie analizy składu ciała czy proporcje sylwetki są prawidłowe i potrzebna jest tylko zmiana ilości kalorii czy jednak odchudzanie było zbyt restrykcyjne i spowodowało zbyt duży spadek ilości tkanki mięśniowej. Dzięki temu będzie Pani mogła razem z dietetykiem ocenić jaka jest przyczyna zatrzymania spadku masy ciała.

0

Dzień dobry,

Przyczyn braku dalszego spadku masy ciała może być wiele, niemniej jednak pierwsza rzecz, która rzuca mi się w oczy kiedy czytam Pani wypowiedź to niska wartość energetyczna diety w stosunku do Pani całkowitego dziennego zapotrzebowania. Według moich obliczeń (korzystając ze wzoru Harrisa-Benedicta) Pani całkowita przemiana materii uwzględniając redukcję masy ciała wynosi 1900 kcal. Warto się także zastanowić jak przebiegała u Pani dotychczasowa redukcja masy ciała pod kątem składu masy ciała, a więc ile z tych wspomnianych przez Panią 37 kg to tkanka tłuszczowa, ile woda, a ile masa mięśniowa. Ma to bardzo istotne znaczenie, gdyż o zdrowym odchudzaniu mówimy wtedy, kiedy głównie dochodzi do zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie przy jednoczesnym zachowaniu jak największej masy mięśniowej. Warto także zastanowić się co Pani spożywa w określonych posiłkach w ciągu dnia i jak ogółem wygląda Pani dieta - mianowicie czy jest prawidłowo zbilansowana i czy dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz białek, tłuszczów i węglowodanów w optymalnej ilości. Zapraszam również Panią na wizytę do gabinetu dietetycznego w Fundacji Godula Hope w Rudzie Śląskiej, gdzie możemy omówić dokładnie Pani sytuację i przygotować odpowiednią strategię żywieniowo-treningową.

Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
Fundacja Godula Hope w Rudzie Śląskiej
www.mateuszdurbas.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty