Wartościowość poszczególnych dań

Dzień dobry. Na dzisiejsze śniadanie zrobiłam sobie jajecznicę z 2 żółtek, garścią pora i 1/2 plastra szynki wieprzowej+pieprz czarny do smaku. Całość smażyłam na 1/2 łyżeczki masła. Czy był to wartościowy początek dnia? Ile ten posiłek mógł mieć kcal? Dziękuję za odpowiedz.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie!

Całość miała około
- 157 kcal,
- 0,7 g błonnika,
- 1,6 g węglowodanów,
- 14 g tłuszczu
- 8,5 g białka.
To zdecydowanie za mało.
Jajecznica powinna być zrobiona z całych jaj (białko jaja zawiera szereg aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu), szynki też mogłoby być więcej. Poza tym dodałabym dwie kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, sałatą, pomidorem lub innymi warzywami- tak by dostarczyć organizmowi węglowodany.

Dobrą opcją na śniadanie jest owsianka. Dostarcza niezbędnej energii na start, poza tym jest sycąca i przynajmniej przez 2h po jej spożyciu nie odczuwa się głodu.

Pozdrawiam.

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam :

podaję część wartości odżywczych:

Zdecydowanie zbyt dużo tłuszczu i za mało węglowodanów.



Posiłek Godzina Ilość Produkt/potrawa
____________________________________________________________________________________________________
I śniadanie 8:0 3,00 Masło extra [g]
I śniadanie 8:0 35,00 Por [g]
I śniadanie 8:0 20,00 Szynka wieprzowa gotowana [g]
I śniadanie 8:0 60,00 Żółtko jaja kurzego [g]
____________________________________________________________________________________________________

Podsumowanie wartości odżywczych jadłospisu:

Energia [kcal] 260,0580
Białko ogółem [g] 12,9164
Tłuszcz [g] 22,9695
Węglowodany ogółem [g] 1,5501
Sód [mg] 197,2320
Potas [mg] 188,5420
Wapń [mg] 99,5760
Fosfor [mg] 399,0200
Magnez [mg] 14,9110
Żelazo [mg] 4,7383
Witamina C [mg] 4,1006
Witamina A [mikro g] 586,0640
Witamina E [mg] 1,5211
Witamina B6 [mg] 0,2742
witamina D [mikro g] 2,8265
Błonnik pokarmowy [g] 0,5481
Cholesterol [mg] 654,4320
Kwasy tłuszczowe: ogółem nasycone [g] 8,1007
Kwasy tłuszczowe: ogółem jednonien. [g] 10,0190
Kwasy tłuszczowe: ogółem wielonien. [g] 1,5649

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Co jeść na poszczególne posiłki?

chcialabym w kncu zdobyc pewna odpowiedz:) co jesc na sniadanie, co na II sniadanie, co na oabid a co na kolacje? czy to orawda,ze po 16. nie powinno się jeść owocow ?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Witam, często stosuje się następujący rozkład produktów:
I śniadanie: Płatki owsiane/kukurydziane z mlekiem/kefirem/jogurtem i owocem (np. bananem, kiwi, brzoskwinią, morelą suszoną) i orzechami.

II śniadanie: Kanapki z odrobiną masła/margaryny z serem żółtym/białym/szynką i warzywem (np. pomidorem, ogórkiem, papryką, rzodkiewką)

Obiad: Kasza/ryż/makaron/ziemniaki z mięsem chudym (np. indykiem, kurczakiem) i dużą porcją surówki (bez majonezu)

Kolacja: Ryż z rybą i dużą porcją surówki lub kanapki z chudą wędliną lub warzywa grillowane z kurczakiem

Nie zapominajmy o wypijaniu wody w ciągu dnia.
Jeśli potrzebujemy uzupełnić węglowodany np. po treningu to jak najbardziej owoc będzie dobrym rozwiązaniem nawet po godz. 16.
Pozdrawiam, www.dietifit.pl

0

Witam serdecznie!
Energetyczność rozłożona na 5 posiłków powinna wyglądać w następujący sposób: Śniadanie-25%, Drugie Śniadanie-10%, Obiad- 25-30%, Podwieczorek-10-15%, Kolacja-25%. Posiłki powinny być systematyczne i w równych odstępach czasu (3-4h). Proszę zadbać aby dieta była bogata w warzywa i owoce, chude mięso np.drobiowe, chudy nabiał np.jogurty naturalne, sery twarogowe; mleko, produkty pełnoziarniste tj.ryż brązowy, kasza gryczana, pieczywo razowe, płatki owsiane. Owoce najlepiej spożywać najpóźniej podwieczorkiem.

Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam. To wszystko zależy, jaki mamy cel. Czy chcemy stracić nieco na wadze? Czy wręcz przeciwnie - przytyć. A może chodzi Pani o racjonalną, zdrową dietę?
Na ogół schemat może wyglądać w ten sposób:
Śniadanie: chleb żytni na zakwasie + 2 sztuki jajka na miękko + pomidor i coś do picia.
II śniadanie: sałatka owocowa z kiwi, winogron, arbuza i brzoskwiń, lub do szkoły wafle ryżowe + garstka orzechów, dowolny owoc.
Obiad możemy komponować następująco:
I danie: dowolna zupa, np. warzywna (pietruszka, marchew, seler, kalafior, fasolka szparagowa, ziemniak, koperek)
II danie: warzywa na ciepło + mięso + surówka
konkretnie: ugotowany kalafior (dowolna, ale rozsądna ilość np. ½ małego kalafiora), 100 gr fileta z indyka grillowanego, oraz surówka z marchewki z jabłkiem (szklanka)
lub: zupa z zielonego groszku, brokuł, filet z kurczaka i surówka z kapusty kiszonej.
Podwieczorek: Orzechy włoskie garść, mandarynki 2 sztuki
Kolacja: plaster pieczonego fileta z indyka, ogórek konserwowany, pomidor.
Jeśli chodzi o jedzenie owoców po 16, to faktycznie w niektórych przypadkach powinniśmy być ostrożni. Owoce zawierają cukry proste (tzw. fruktozę), które mimo niskiego IG (indeksu glikemicznego) pomagają w syntezie kwasów tłuszczowych, (czyli w odkładaniu tłuszczu).
Lepiej na wieczór spożywać warzywa ubogo węglowodanowe, (które można jeść w dużych ilościach). Należą do nich: brokuły, kalafior, fasole (szparagowa, zielona), groch, cukinia, sałata, pomidor, szparagi, brukselka, kapusta, ogórki, szpinak oraz papryka.
Z owoców można jadać te o niskim indeksie glikemicznym - które są lepiej tolerowane przez organizm. Należą do nich: jabłka, pomarańcze, grejpfruty, gruszki, morele, czereśnie, wiśnie, truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, śliwki oraz żurawina. Z powyższego wynika skąd u córki wzięła się taka teoria. Jest to prawda, ale jabłka należą do tej grupy „bezpiecznej”. Owoców nie zaleca się na kolację, czy do kolacji osobom bardzo otyłym.
Rodzaj posiłków zależy w dużym stopniu od nietolerancji pokarmowych, często nabiał, jogurty są niewskazane ze względu na nietolerancję kazeiny. Należałoby to zbadać i ustalić, co dla nas jest korzystne.
Po bliższe informacje zapraszam na stronę www.zwolenscy.pl bądź www.e-med24.pl :-))

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy poziom poszczególnych wskaźników jest prawidłowy?

Morfologia (ICD-9: C55) Erytrocyty 3,63 mln/µl 4 5.2 L Leukocyty 8,62 tys/µl 4 10 ~ Hemoglobina 10,7 g/dl 11,5 15.5 L Hematokryt 32,9 % 38 45 L MCV-śr. obj. erytrocyta 90,6 fl 82 100 ~ MCH-śr. masa Hb w erytr. 29,5 pg 27 31 ~ MCHC-śr. stęż. Hb w ertytr. 32,5 g/dl 31 36 ~ RDW-CV-współcz. zmienności 13,2 % 11,5 14 ~ RDW-SD-odchylenie stand. 43,6 fl 37 50 ~ PLT - Płytki krwi 218 tys/µl 150 400 ~ PCT-płytkokryt 0,22 % 0,2 0.5 ~ MPV-śr. obj. płytki krwi 10,0 fl 8 12 ~ PDW-dyspersja wielkości płytek 11,2 % 8 18 ~ P-LCR - wsk. megatrombocytów 25,5 % 13 43 ~ NEU%-Neutrocyty 65,2 % 50 70 ~ EOS%-Eozynocyty 1,9 % 1 5 ~ BASO%-Bazocyty 0,5 % 0 1 ~ LYM%-Limfocyty 22,9 % 25 45 L MON%-Monocyty 9,2 % 1 12 ~ NEU
KOBIETA, 45 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,



Pani morfologia wskazuje na lekką anemię normocytową. Warto powtórzyć to badanie np za miesiąc. Ważne jest zebranie odpowiedniego wywiadu, czy nie było u Pani ostatnio nasilonych krwawień miesięcznych, czy nie ma krwi w kale, czy nie prowadzi Pani jakieś diety wykluczającej albo czy nie ma Pani jakiś innych chorób przewlekłych.



Dr Bartosz Woźniak

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty