Tłuszcze wielonienasycone
Witam, w diecie redukcyjnej na 1500 kcal węglowodany powinny dostarczać około 55-60% (około 825-900 kcal, tzn. 200-225 g węglowodanów) całkowitej podaży energii, białka 10-15% (150-225 kcal, tzn. 40-55 g), a tłuszcz 30-35% (450-525 kcal, tzn. 50-60 g). Pozdrawiam.
To jak rozłożyć podaż makroskładników (węglowodany, białka, tłuszcze) w diecie zależy od tego czy uprawiasz aktywność fizyczną. Czasem lepiej jest trochę zmniejszyć ilość węglowodanów na korzyść zdrowych tłuszczy pochodzenia roślinnego ponieważ dużo lepiej sycą dzięki czemu zmniejsza się ewentualną potrzebę dojadania między posiłkami bądź tzw. ochotę na słodkie.
Witam serdecznie,
Jeżeli chodzi o proporcje w diecie redukcyjnej białko powinno stanowić do 20% energii ogółem i nie należy zbyt drastycznie go zwiększać, powinno pochodzić z różnych źródeł, z lekką przewagą białka pochodzenia zwierzęcego nad roślinnym.
W przypadku tłuszczy, do około 30% energii ogółem, zwracając uwagę na ich jakość (oleje np. lniany, oliwa, rzepakowy, orzechy, nasiona, ryby tłuste, awokado). Węglowodany natomiast powinny uzupełniać pozostałą pulę energii czyli stanowić około 50% energii ogółem, przy czym należy zwrócić uwagę, aby były to produkty zbożowe z pełnego przemiału, kasze, ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, pieczy pełnoziarniste, bez dodatku karmelu.
pozdrawiam serdecznie!
Witam, taki podstawowy rozkład energetyczny to 50-55% energii z węglowodanów, 30-35%z tłuszczu, reszta z białka.Ale w diecie należy uwzględnić nie tylko ilość, lecz przede wszystkim jakość wymienionych powyżej makroskładników diety oraz ich rozkład w poszczególnych posiłkach.Pozdrawiam serdecznie
Witam, udział zalecanych poszczególnych makroskładników diety powinien wynosić: węglowodany 50-55% energii, białka ok 15-20%, pozostała ilość energii powinna pochodzić z tłuszczów. Ale najważniejsza jest nie tyle ilość lecz jakość tych składników.
Zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podaż białka, tłuszczu i węglowodanów na diecie redukcyjnej 1500-1600 kcal – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jakie powinny być proporcje spożywania węglowodanów, białka, tłuszczy w diecie 1000-1200 kcal? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jaką ilość węglowodanów powinnam jeść na diecie 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Rozplanowanie węglowodanów w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
- Rozłożenie węglowodanów na diecie 1500 kalorii – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Prawidłowe proporcje białka, tłuszczy i węglowodanów w diecie – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Ilość węglowodanów w diecie reducyjnej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Spożywanie węglowodanów na kolację na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Ile gramów białka, węglowodanów i tłuszczów powinnam spożywać na diecie 1500 kcal? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw
Dlaczego nie należy łączyć słodkich napojów i posiłków bogatych w białko?
Łączenie napojów słodzonych cukrem z posiłkiem o w
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób