Zapytaj lekarza

7 4 0 , 6 0 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

Witam, w diecie redukcyjnej na 1500 kcal węglowodany powinny dostarczać około 55-60% (około 825-900 kcal, tzn. 200-225 g węglowodanów) całkowitej podaży energii, białka 10-15% (150-225 kcal, tzn. 40-55 g), a tłuszcz 30-35% (450-525 kcal, tzn. 50-60 g). Pozdrawiam.

Dietetyk w poradni dietetycznej JeszFresh w Warszawie.
0

To jak rozłożyć podaż makroskładników (węglowodany, białka, tłuszcze) w diecie zależy od tego czy uprawiasz aktywność fizyczną. Czasem lepiej jest trochę zmniejszyć ilość węglowodanów na korzyść zdrowych tłuszczy pochodzenia roślinnego ponieważ dużo lepiej sycą dzięki czemu zmniejsza się ewentualną potrzebę dojadania między posiłkami bądź tzw. ochotę na słodkie.

0
Natalia Ulewicz Dietetyk, Olsztyn
57 poziom zaufania

Witam serdecznie,
Jeżeli chodzi o proporcje w diecie redukcyjnej białko powinno stanowić do 20% energii ogółem i nie należy zbyt drastycznie go zwiększać, powinno pochodzić z różnych źródeł, z lekką przewagą białka pochodzenia zwierzęcego nad roślinnym.
W przypadku tłuszczy, do około 30% energii ogółem, zwracając uwagę na ich jakość (oleje np. lniany, oliwa, rzepakowy, orzechy, nasiona, ryby tłuste, awokado). Węglowodany natomiast powinny uzupełniać pozostałą pulę energii czyli stanowić około 50% energii ogółem, przy czym należy zwrócić uwagę, aby były to produkty zbożowe z pełnego przemiału, kasze, ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, pieczy pełnoziarniste, bez dodatku karmelu.

pozdrawiam serdecznie!

0

Witam, taki podstawowy rozkład energetyczny to 50-55% energii z węglowodanów, 30-35%z tłuszczu, reszta z białka.Ale w diecie należy uwzględnić nie tylko ilość, lecz przede wszystkim jakość wymienionych powyżej makroskładników diety oraz ich rozkład w poszczególnych posiłkach.Pozdrawiam serdecznie

Dietetyk, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
0

Witam, udział zalecanych poszczególnych makroskładników diety powinien wynosić: węglowodany 50-55% energii, białka ok 15-20%, pozostała ilość energii powinna pochodzić z tłuszczów. Ale najważniejsza jest nie tyle ilość lecz jakość tych składników.
Zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam

Dietetyk, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy