Dieta redukcyjna polega na indywidualnej redukcji wartości kalorycznej dzienniego zapotrzebowania osoby, uwzględniająca aktywność fizyczną, stan zdrowia, płeć, wiek, wzrost, majaca na celu redukcję tkanki tłuszczowej organizmu. Średnia redukcja jest określana na poziomie 1 kg/ tydzień.
Dieta redukcyjna jest to dieta niskokaloryczna zakładająca mniejszy dowóz energii od Pani zapotrzebowania . W wyniku powstaje redukcja wagi.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Bilans ciała a dieta 1500 kcal – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Spożywanie chleba na kolację – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta dla mężczyzyny z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem trójglicerydów – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Jak podkręcić bardziej metabolizm? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy to diety redukcyjnej można włączyć takie produkty? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy możliwy jest aż tak szybki spadek wagi na diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta redukcyjna a zapotrzebowanie kaloryczne – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Stosowanie diety redukcyjnej po artroskopii – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Dieta i rodzaj ćwiczeń przy pracy siedzącej i bólach kręgosłupa – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dlaczego moja waga nie spada mimo diety i wysiłku fizycznego? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Zapotrzebowanie kaloryczne - czym jest i jak je obliczyć
Zapotrzebowanie kaloryczne to liczba kalorii, któr
Odchudzanie - produkty wspomagające, dieta i aktywność fizyczna
Odchudzanie, czyli działania skoncentrowane na utr
Tkanka tłuszczowa - rodzaje i funkcje. Jak walczyć z jej nadmiarem?
Tkanka tłuszczowa kojarzy się przede wszystkim z n