Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Na czym polega dieta redukcyjna?

dieta redukcyjna? czyli jaka? chodzi mnie o te 3 kg w ciagu 3 tygodni...
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Dieta redukcyjna polega na indywidualnej redukcji wartości kalorycznej dzienniego zapotrzebowania osoby, uwzględniająca aktywność fizyczną, stan zdrowia, płeć, wiek, wzrost, majaca na celu redukcję tkanki tłuszczowej organizmu. Średnia redukcja jest określana na poziomie 1 kg/ tydzień.

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Dieta redukcyjna jest to dieta niskokaloryczna zakładająca mniejszy dowóz energii od Pani zapotrzebowania . W wyniku powstaje redukcja wagi.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta glikemiczna, jak sama nazwa wskazuje opiera się głównie na zasadach indeksu glikemicznego (IG). Wprawdzie w wielu dietach są one ważne, ale ta zagłębia się w jego zasady jeszcze bardziej, bo bierze się w niej pod uwagę również ładunek glikemiczny, czyli kombinację indeksu glikemicznego oraz ilości węglowodanów obecną w danym pokarmie. Co oznacza indeks glikemiczny? To wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi po dwóch godzinach od zjedzenia danego produktu. W diecie glikemicznej wartość kaloryczna produktów ma znacznie mniejsze znaczenie.

Dlaczego to takie ważne? Bo kiedy indeks glikemiczny produktów węglowodanowych nie jest wysoki, nie dochodzi do dużych skoków w wydzielaniu insuliny. A to właśnie duże wahania w jej wydzielaniu przyspieszają odkładanie się tłuszczu w organizmie. Dobry przykład stanowi takie warzywo jak marchew, która ma wysoki indeks glikemiczny, ale małą zawartość węglowodanów. Oznacza to, że jej spożycie ma niewielki wpływ na zwiększony poziom cukrów we krwi.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Na czym polega dieta bezglutenowa?
MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu

Witam!

W diecie bezglutenowej trzeba bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). W przypadku alergii na gluten obowiązują zasady racjonalnego żywienia takie jak dla osób zdrowych. Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje się za bezglutenowe mogą zawierać do 20 mg glutenu/ 1 kg produktu. Unikać należy produktów z informacją "może zawierać śladowe ilości glutenu" oraz "w zakładzie stosowany jest gluten", ponieważ producent nie podaje dokładnie ile glutenu znajduje się w określonym produkcie. Produkty zawierające gluten, czyli takie których trzeba unikać na diecie bezglutenowej to np.: każde pieczywo które nie jest oznakowane jako bezglutenowe, kasza manna, kasz kuskus, kasza jęczmienna, ciasta, ciastka, drożdżówki, panierki do mięs i ryb, piwo, zwykły proszek do pieczenia. Niektóre leki przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładne czytanie etykiet produktów i sprawdzanie występowania w nich glutenu. Pozdrawiam, Patrycja Sankowska

0

Dieta bezglutenowa stosowana jest m.in. u osób z celiakią oraz z alergią na gluten. Polega na wyłączeniu z jadłospisu wszystkich produktów zawierających gluten, czyli produktów zbożowych - pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Dodatkowo trzeba sprawdzać skład wszystkich kupowanych produktów, ponieważ dodatki z glutenem znajdują się w wielu produktach, np. słód jęczmienny do zagęszczania. Będąc na diecie bezglutenowej najlepiej kupować produkty ze znakiem przekreślonego ziarna świadczące o tym, że w zakładzie produkującym dany produkt w ogóle nie używa się glutenu i produkt nie jest nim zanieczyszczony nawet w minimalnym stopniu.

0

Najprościej rzecz ujmując dieta bezglutenowa polega na unikaniu wszystkich produktów spożywczych zawierających zboża "gluten" lub ich domieszki.

Gluten zawierają: pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, owies najmniej, a więc również kasze (manna, mazurska, pęcak, kuskusu), płatki, makarony itp. Pamiętać należy, że również w produktach spożywczych, w których nie podejrzewalibyśmy, że mogą zawierać gluten, jest on obecny (np. wędliny).

Dlatego stosując dietę bezglutenową należy czytać etykiety, szukać produktów opatrzonych znakiem przekreślonego kłosa. Na rynku jest już bardzo dużo produktów dla osób na diecie bezglutenowej (pieczywo, mąki, wędliny, sery,desery, przyprawy)

Glutenu z natury nie zawierają: ryż, kukurydza, gryka (kasza gryczana, mąka), jagła (kasza jaglana, mąka), quinoa (komosa ryżowa), amarantus (szarłat), rośliny strączkowe, mięso (surowe, bo wędliny często mają domieszki) i wiele innych produktów nieprzetworzonych.

0

Witam, dietę bezglutenową wprowadza się u osób nietolerujących glutenu. Gluten jest frakcją białek występującą w nasionach zbóż: w życie (dekalina), pszenicy(gliadyna) oraz jej odmianach: durum, orkisz, kamut, jęczmieniu (hordeina) i owsie (awenina). Dieta bezglutenowa polega na wyłączeniu produktów wytworzonych z wyżej wymienionych zbóż oraz z ich dodatkiem. Niektórzy eksperci mówią o dopuszczeniu owsa, jednak w Polsce jest on uważany za źródło glutenu ze względu na możliwość zanieczyszczenia go innymi zbożami. Nawet produkty, które z natury nie są źródłem glutenu i nie jest on stosowany w celu polepszenia smaku czy jakości produktu, mogą być zanieczyszczone glutenem. Od 1 stycznia 2012 roku - zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczącym składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu - produkt spełniający warunki dla żywności bezglutenowej powinien być opisany (słownie) jako "(produkt) bezglutenowy". Pozdrawiam.

0

Witam serdecznie,

W przypadku zdiagnozowania celiakii lub nietolerancji pokarmowej leczenie polega na wprowadzeniu rygorystycznie przestrzeganej diety bezglutenowej. W diecie tej bezwzględnie zabronione jest spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies, a także pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem.

I etap – po rozpoznaniu choroby (klinicznym)
Z uwagi na to, że po rozpoznaniu celiakii kosmki jelitowe chorego są zazwyczaj mocno zniszczone, przez pierwsze miesiące powinno się dbać, by stosowana dieta bezglutenowa była również dietą lekkostrawną. Wyłączamy więc potrawy ciężkostrawne i wzdymające (warzywa strączkowe, kapustne, owoce pestkowe, gruszki, ser żółty, śmietanę, tłuste mięsa
i wędliny, konserwy itp.) oraz produkty smażone. Powinno stosować się następujące techniki przyrządzania potraw: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie. Niektórym pacjentom zaleca się dodatkowo dietę bezlaktozową lub ubogolaktozową, aby ułatwić regenerację kosmków jelitowych.
Podczas poprawnego stosowania diety bezglutenowej następuje odbudowa struktury błony śluzowej jelita. Tempo odbudowy zależy od stopnia zniszczenia kosmków i wieku pacjenta (pełna regeneracja trwa ok. 2 lat). Po kilku tygodniach lekkostrawnej diety bezglutenowej, gdy poprawia się wchłanianie, a niedobory pokarmowe są wyrównywane, możemy powoli włączać do diety produkty ciężej strawne i tym samym przechodzimy do drugiego etapu leczenia dietą.


II etap – zdrowa dieta bezglutenowa
Po regeneracji kosmków jelitowych dieta bezglutenowa powinna być odpowiednia do wieku i spełniać wszystkie zasady racjonalnego żywienia. Złotą zasadą jest zastępowanie produktów zawierających gluten ich bezglutenowymi odpowiednikami. Nie trzeba nagle rezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń, można jeść kanapki, makaron, pierogi, naleśniki – ale bezglutenowe. Warto pamiętać, że w przypadku celiakii dieta ta będzie towarzyszyć chorym do końca życia.
Warto wiedzieć, że produkty bezglutenowe, róźnego rodzaju mieszanki mąk i pieczywo bezglutenowe zawierają wielokrotnie mniej białka, witamin (szczególnie z grupy B) oraz składników mineralnych (np. magnez, żelazo, cynk, miedź) w porównaniu z mąką pszenną, żytnią czy tego rodzaju pieczywem. Najlepsze parametry zawartości białek osiągają produkty oparte o grykę i proso. Warto wzbogacić dietę o spożycie kaszy gryczanej, jaglanej, niełuskanego ryżu, a także ziarna ciecierzycy, sezamu, siemienia lnianego i słonecznika.

Pozdrawiam

0

W diecie bezglutenowej zabronione jest spożywanie produktów zawierających żyto, pszenicę, jęczmień, owies oraz orkisz.Warto zastępować pokarmy zawierając e gluten ich bezglutenowymi odpowiednikami. Należy jednak pamiętać, że mąki i pieczywo bezglutenowe zawierają mniej białka, witamin (zwłaszcza z grupy B) oraz składników mineralnych (żelazo, cynk, magnez, miedź) niż zwykłe mąki, czy pieczywo. Dlatego konieczne jest stałe uzupełnianie tych składników w codziennej diecie. Należy więc zwiększyć spożycie ziaren bogatych w te witaminy i minerały takich jak kasza gryczana, jaglana czy amarantus. Glutenu nie zawierają też orzechy, ciecierzyca, soczewica, siemię lniane. Powinno się też zwiększyć spożycie owoców i warzyw.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty