Niezależnie od przyjętej kaloryczności, warto rozbić całą pulę węglowodanów na małe porcje, zatem przynajmniej 3-4 posiłki powinny zawierać bogate źródła węglowodanów (pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, makarony i płatki z pełnego ziarna itp.)
Najgorszym błędem byłoby spożywanie dużych, bogatobłonnikowych posiłków, zaburzających glikemię, lub unikanie węglowodanów. Efekt takich węglowodanówych przkarmiań lub uników to zwykle wzmożony apetyt, szczególnie na słodkości.
Z pozdrowieniami!
Justyna Siwiela
Generalne zasady podziału zakładanej kaloryczności na poszczególne składniki (Białka B, Tłuszcze-T, Węglowodany-W) mają się następująco:
1. W pierwszej kolejności oblicza się ilość B w diecie zwracając uwagę na normę na kilogram należnej masy ciała oraz na wielkość zastosowanego deficytu kalorycznego (na każde 100 kcal deficytu 1,75g białka).
2. Następnie oblicza ile T ma być w diecie. Dla kobiety z pracą siedzącą powinno to być na poziomie 15-25%
3. Cała energia, która "zostaje do zagospodarowania" powinna pochodzić z węglowodanów. Nie powinno ich być mniej niż 130g (to minimum, którego potrzebuje mózg do funkcjonowania). Przeciętnie powinny one dostarczać 45-55% całości energii.
Należy pamiętać, że są to ogólne zasady. Do obliczenia poszczególnych składników dla konkretnej osoby bierze się pod uwagę szereg dodatkowych czynników jak wiek, rodzaj pracy, aktywność fizyczną, itp.
Węglowodany w diecie powinny stanowić od 50-60 % energii. Rozłożenie w diecie dziennej zależy od ilości posiłków. Dobrze, aby były to węglowodany w większości złożone i znajdowały się w każdym posiłku.
Witam, rozplanowanie makroskładników w diecie, w tym udziału węglowodanów, zależy między innymi od planowanej aktywności fizycznej, która powinna być wdrożona jednocześnie z dietą. Proszę o uzupełnienie informacji na ten temat, bym mogła efektywniej odpowiedzieć na zadane pytanie.
Zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
- Jaką ilość węglowodanów powinnam jeść na diecie 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Prawidłowe proporcje białka, tłuszczy i węglowodanów w diecie – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Spożywanie pieczywa i węglowodanów w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Weronika Ornacka-Draba
- Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany, białka i łuszcze – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jak procentowo rozłożyć białko, węglowodany i tłuszcz na diecie cukrzycowej? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Podaż białka, tłuszczu i węglowodanów na diecie redukcyjnej 1500-1600 kcal – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Dieta redukcyjna a białko i węglowodany – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Kalorie bułki grahamki i jajecznicy a dieta redukcyjna – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Kolacja na diecie odchudzającej 1500 kalorii – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
artykuły
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Nie jesteśmy skazani na cukrzycę. Oprócz predyspoz
Dlaczego nie należy łączyć słodkich napojów i posiłków bogatych w białko?
Łączenie napojów słodzonych cukrem z posiłkiem o w
Owoce a cukrzyca (WIDEO)
Osoby z cukrzycą powinny unikać owoców Chcąc rozp