upieklam drożdżowe bułki.policzylam ilość składników,kaloryczność,potem zwazylam bułki upieczone-ważą MNIEJ niż użyte składniki.jak obliczyć kaloryczność zjadanych bułek,jeśli jedna waży ok.100g?brać pod uwagę wagę surowych,wszystkich składników czy upieczonych bułek?gdzie ta waga się podziała?składników do ciasta poszło ok.10kg(wraz z wodą,maka itp)a wszystkie bułki ważą ponad 6kg.wszystko to waga netto.ja nie jadłam dużo bo jestem na diecie,dlatego liczę kalorie a nie wiem jak z tą waga?
To normalne, że bułki po upieczeniu ważą mniej, doszło do strat wody. Należy obliczyć kaloryczność wszystkich użytych składników przed pieczeniem, wyjdzie np. 900 kcal, następnie zważyć wszystkie bułki po upieczeniu, wyjdzie np. 300 g. I tak wiemy przykładowo, że 300 g bułek ma 900 kcal. Teraz wystarczy obliczyć z proporcji ile kalorii na jedna bułka.
Pozdrawiam,
www.poradniazdrowekalorie.pl
Odparowała tylko woda, reszta została, więc kalorycznoćć obliczoną dla całego ciasta proszę podzielić na ilość bułek i otrzyma PAni kaloryczność 1 bułki.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile ciasto na parze może mieć kalorii? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Zawartość kalorii w pierogach gotowanych i pieczonych – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Dieta na mięśnie dla 31-latki – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Ile kalorii ma bakłażan? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy mrożone pieczywo jest niezdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Winogrona a ich kaloryczność – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaka może być przyczyna utraty wagi? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta wegańska - czy moja waga jest prawidłowa? – odpowiada Mgr Katarzyna Szatkowska
- Dawka kalorii na pierwsze dni odchudzania – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Kalorie bułki grahamki i jajecznicy a dieta redukcyjna – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska