Zapytaj lekarza

7 4 2 , 1 5 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dieta a brak spadku wagi u 25-latki

upieklam drożdżowe bułki.policzylam ilość składników,kaloryczność,potem zwazylam bułki upieczone-ważą MNIEJ niż użyte składniki.jak obliczyć kaloryczność zjadanych bułek,jeśli jedna waży ok.100g?brać pod uwagę wagę surowych,wszystkich składników czy upieczonych bułek?gdzie ta waga się podziała?składników do ciasta poszło ok.10kg(wraz z wodą,maka itp)a wszystkie bułki ważą ponad 6kg.wszystko to waga netto.ja nie jadłam dużo bo jestem na diecie,dlatego liczę kalorie a nie wiem jak z tą waga?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

To normalne, że bułki po upieczeniu ważą mniej, doszło do strat wody. Należy obliczyć kaloryczność wszystkich użytych składników przed pieczeniem, wyjdzie np. 900 kcal, następnie zważyć wszystkie bułki po upieczeniu, wyjdzie np. 300 g. I tak wiemy przykładowo, że 300 g bułek ma 900 kcal. Teraz wystarczy obliczyć z proporcji ile kalorii na jedna bułka.

Pozdrawiam,
www.poradniazdrowekalorie.pl

0

Odparowała tylko woda, reszta została, więc kalorycznoćć obliczoną dla całego ciasta proszę podzielić na ilość bułek i otrzyma PAni kaloryczność 1 bułki.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy