Dzień dobry,
jeżeli procesowi mrożenia poddaje już Pani upieczony chleb to jest to dobra forma przechowywania żywności. Natomiast mniej bezpiecznym rozwiązaniem jest zakup bułek z ciasta mrożonego.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Mrożenie to dobry sposób przechowywania. Natomiast bułki z ciasta mrożonego to niezbyt dobre rozwiązanie, często zawierają konserwanty oznacza to, że jest to pieczywo bardzo słabej jakości. Ważne są bowiem składniki, jakich stosuje się do wypieku. Producenci często ograniczają zużycie mąki pszennej czy żytniej, a zamiast niej dodają substancji zagęszczających i konserwujących.
Oczywiście pieczywo z ciasta mrożonego można ponownie zamrozić.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Pieczywo jasne niskoziarniste po kolce wątrobowej – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Jakie pieczywo podawać dziecku? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czym można zastąpić pieczywo białe i ziarniste? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy razowe pieczywo powoduje wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy zakwas chlebowy zabija gluten? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Wartość odżywcza chleba z siemieniem lnianym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy mąka kukurydziana jest zdrowa i można ją stosować na diecie? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Czy taka dieta jest zdrowa? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik