Dzień dobry, najlepiej podawać pieczywo na zakwasie. Zaleca się jeść pieczywo razowe, czyli upieczone z mąki o wysokim TYPie (dużo błonnika, minerałów i witamin). Jednak nadmiar błonnika dla dziecka może być niewskazany. Dlatego można podawać dziecku zarówno pieczywo jasne jak i ciemne. Wyjątkiem będzie potrzeba wprowadzenia diety odchudzającej u dziecka ze stwierdzoną otyłością. Najzdrowsze pieczywo, to takie które zawiera jak najmniej składników, np mąka, sól, woda, zakwas, ewentualnie drożdże. Pieczywo z chemicznymi dodatkami do żywności (E... ) będzie mniej smaczne i niezdrowe. Ważne są inne produkty, które poda Pani razem z pieczywem. Pomidorki, papryka, sałata, rzodkiewki, szczypiorek, mięso własnoręcznie upieczone, jajko, twarożek, zielony groszek itp. Całość posiłku będzie wtedy kolorowa i smaczna. Będzie zachętą do sięgania po pieczywo ciemne. W przypadku zdiagnozowanej nietolerancji pokarmowej na gluten lub drożdże lub inny składnik wchodzący w skład pieczywa, należy je wyeliminować z jadłospisu. Zachęcam do przeczytania artykułu, aby dowiedzieć się więcej http://zdrowadieta.szczecin.pl/chleb-a-odchudzanie/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie pieczywo mogę podawać dziecku? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Czy razowe pieczywo powoduje wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Chleb przy karmieniu piersią – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Dlaczego mam wzdęcia po pieczywie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Działanie herbatek przeczyszczających i wartość odżywcza pieczywa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie pieczywo mogę jeść po operacji? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas