Fakty o zdrowiu - Oburęczne dzieci bardziej nadpobudliwe?

Dzień dobry, najlepiej podawać pieczywo na zakwasie. Zaleca się jeść pieczywo razowe, czyli upieczone z mąki o wysokim TYPie (dużo błonnika, minerałów i witamin). Jednak nadmiar błonnika dla dziecka może być niewskazany. Dlatego można podawać dziecku zarówno pieczywo jasne jak i ciemne. Wyjątkiem będzie potrzeba wprowadzenia diety odchudzającej u dziecka ze stwierdzoną otyłością. Najzdrowsze pieczywo, to takie które zawiera jak najmniej składników, np mąka, sól, woda, zakwas, ewentualnie drożdże. Pieczywo z chemicznymi dodatkami do żywności (E... ) będzie mniej smaczne i niezdrowe. Ważne są inne produkty, które poda Pani razem z pieczywem. Pomidorki, papryka, sałata, rzodkiewki, szczypiorek, mięso własnoręcznie upieczone, jajko, twarożek, zielony groszek itp. Całość posiłku będzie wtedy kolorowa i smaczna. Będzie zachętą do sięgania po pieczywo ciemne. W przypadku zdiagnozowanej nietolerancji pokarmowej na gluten lub drożdże lub inny składnik wchodzący w skład pieczywa, należy je wyeliminować z jadłospisu. Zachęcam do przeczytania artykułu, aby dowiedzieć się więcej http://zdrowadieta.szczecin.pl/chleb-a-odchudzanie/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty