Chusta lekarska - opatrunek szczęki
Chusta lekarska może zostać użyta do wykonywania opatrunków. Ekspert - lek. Łukasz Dubielecki wyjaśnia, jak opatrzyć szczękę za pomocy trójkątnej chusty.
Witam! Badania w kierunku nietolerancji glutenu może zlecić każdy specjalista gastroenterolog. Jak najbardziej badania takie są refundowane.
Witam. Jako badanie przesiewowe w kierunku celiakii wykonuje się obecnie badanie poziomu przeciwciał przeciwendomyzialnych i przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA oraz badanie stężenia poziomu całkowitych IgA. Badanie pobierane jest z krwi, wykonuje je większość laboratoriów. Może być refundowane jeśli skierowanie na nie wystawi specjalista gastroenterologii.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Wyniki badań w kierunku celiakii u 23-letniej osoby – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Jakie badanie trzeba wykonać, aby potwierdzić celiakię? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Jak interpretować wyniki badań na gluten? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Proszę o interpretację wyników pod kątem nietolerancji glutenu – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Oznaczenie w krwi antytransglutaminazy tkankowej a nietolerancja glutenu – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy taki wynik oznacza celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa