Jaka może by reakcja organizmu na spożycie glutenu u osoby z nietolerancją?

Witam, kilka miesięcy temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy i chorobę Hashimoto. Przez ponad miesiąc byłam na diecie bezglutenowej (ale nieścisłej- jadłam produkty które mogły zawierać gluten). Moje pytanie brzmi: jaka powinna być reakcja mojego organizmu gdy zacznę jeść gluten wskazująca na to, że jestem zdrowa, a jaka że nie toleruję glutenu? Wiem, że najlepiej byłoby zrobić testy na nietolerancję, ale niestety są dosyć drogie. Czy jest szansa na wykonanie takich testów na NFZ?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

O Celiaki można sobie poczytać tu:https://gastrologia.mp.pl/choroby/jelitocienkie/54362,celiakia. Jest to rzadka choroba, a dieta bezglutenowa, która jest niezbędna w tej chorobie jest bardzo rozpowszechniona zupełnie nie wiem dlaczego. Po co wymyślać sobie choroby? Proszę normalnie się odżywiać. Jeśli wystąpią objawy Celiaki to trzeba udać się do lekarza, ale powtarzam, że jest to bardzo rzadka przypadłość, a dieta bezglutenowa jest za to bardzo rozpowszechniona przez jakąś niezrozumiałą modę. W przypadku podejrzenia Celiaki diagnostyka na NFZ może być wykonana tylko w specjalistycznej poradni gastroenterologicznej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty