Dzień dobry,
Nie ulega wątpliwości, że dieta bezglutenowa stała się w ostatnich latach bardzo ochoczo stosowaną strategią żywieniową, a liczba jej bezkrytycznych entuzjastów wydaje się być wciąż wysoka. Obserwuje się, że dietę wykluczającą całkowicie gluten coraz częściej przestrzegają osoby zdrowe, które chcą w ten sposób zmniejszyć masę ciała oraz polepszyć swoje samopoczucie psychofizyczne. Oznacza to, że jest ona nierzadko postrzegana przez miłośników szczupłej i wysportowanej sylwetki jako bardzo zdrowy sposób odżywiania, który zmniejsza ryzyko zachorowania na liczne choroby cywilizacyjne. Warto podkreślić, że podjęcie finalnej decyzji o wprowadzeniu diety bezglutenowej w licznych przypadkach nie wynika z określonych wskazań medycznych, popartych odpowiednią diagnostyką, lecz inspiracji popularnymi książkami, niekoniecznie mającymi wiele wspólnego z nauką. W świetle aktualnych dowodów naukowych, przestrzeganie diety bezglutenowej jest konieczne u pacjentów z celiakią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten oraz alergią na to białko. Ponadto istnieją doniesienia, które sugerują, że dieta eliminująca gluten może również wspomagać leczenie schorzeń o podłożu autoimmunizacyjnym, takich jak między innymi choroba Hashimoto, cukrzyca typu I czy reumatoidalne zapalenie stawów. Wynika to z faktu, iż wymienione choroby często współwystępują z celiakią, stąd wskazane jest, aby u tych pacjentów przed wprowadzeniem diety bezglutenowej przeprowadzić diagnostykę w kierunku celiakii. Przestrzeganie diety bezglutenowej nie jest zatem uzasadnione w celu poprawy wszystkich dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, bowiem jej niewłaściwe skomponowanie może być przyczyną niedoborów wartościowych składników odżywczych. W Pani przypadku zaleca się dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy faktycznie powinnam wykluczyć gluten? . – odpowiada Lek. Agnieszka Jankowska
- Jaka może by reakcja organizmu na spożycie glutenu u osoby z nietolerancją? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy eliminacja laktozy i glutenu z diety przy Hashimoto pomoże na wypadanie włosów? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Powrót do glutenu w diecie przy nadwrażliwości na gluten – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak leczyć celiakię? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wpływ diety na wynik gastroskopii – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Niepokojący wynik badania dwunastnicy – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Autyzm i brak trawienia glutenu – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Zaparcia po odstawieniu glutenu w diecie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Stosowanie jodu i glutenu przy Hashimoto – odpowiada Lek. Marcin Rutkowski
artykuły
Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?
Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę - wiele
Celiakia a ciąża. Jak choroba trzewna wpływa na przebieg ciąży?
Celiakia w ciąży może wywołać różne konsekwencje z
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej