Dzień dobry,
Nie ulega wątpliwości, że dieta bezglutenowa stała się w ostatnich latach bardzo ochoczo stosowaną strategią żywieniową, a liczba jej bezkrytycznych entuzjastów wydaje się być wciąż wysoka. Obserwuje się, że dietę wykluczającą całkowicie gluten coraz częściej przestrzegają osoby zdrowe, które chcą w ten sposób zmniejszyć masę ciała oraz polepszyć swoje samopoczucie psychofizyczne. Oznacza to, że jest ona nierzadko postrzegana przez miłośników szczupłej i wysportowanej sylwetki jako bardzo zdrowy sposób odżywiania, który zmniejsza ryzyko zachorowania na liczne choroby cywilizacyjne. Warto podkreślić, że podjęcie finalnej decyzji o wprowadzeniu diety bezglutenowej w licznych przypadkach nie wynika z określonych wskazań medycznych, popartych odpowiednią diagnostyką, lecz inspiracji popularnymi książkami, niekoniecznie mającymi wiele wspólnego z nauką. W świetle aktualnych dowodów naukowych, przestrzeganie diety bezglutenowej jest konieczne u pacjentów z celiakią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten oraz alergią na to białko. Ponadto istnieją doniesienia, które sugerują, że dieta eliminująca gluten może również wspomagać leczenie schorzeń o podłożu autoimmunizacyjnym, takich jak między innymi choroba Hashimoto, cukrzyca typu I czy reumatoidalne zapalenie stawów. Wynika to z faktu, iż wymienione choroby często współwystępują z celiakią, stąd wskazane jest, aby u tych pacjentów przed wprowadzeniem diety bezglutenowej przeprowadzić diagnostykę w kierunku celiakii. Przestrzeganie diety bezglutenowej nie jest zatem uzasadnione w celu poprawy wszystkich dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, bowiem jej niewłaściwe skomponowanie może być przyczyną niedoborów wartościowych składników odżywczych. W Pani przypadku zaleca się dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy faktycznie powinnam wykluczyć gluten? . – odpowiada Lek. Agnieszka Jankowska
- Jaka może by reakcja organizmu na spożycie glutenu u osoby z nietolerancją? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy eliminacja laktozy i glutenu z diety przy Hashimoto pomoże na wypadanie włosów? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Powrót do glutenu w diecie przy nadwrażliwości na gluten – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak leczyć celiakię? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wpływ diety na wynik gastroskopii – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Niepokojący wynik badania dwunastnicy – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Autyzm i brak trawienia glutenu – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Zaparcia po odstawieniu glutenu w diecie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Stosowanie jodu i glutenu przy Hashimoto – odpowiada Lek. Marcin Rutkowski
artykuły
Celiakia a ciąża. Jak choroba trzewna wpływa na przebieg ciąży?
Celiakia w ciąży może wywołać różne konsekwencje z
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
"Choroba wielu masek". Diagnoza trwa nawet osiem lat, 95 proc. osób nie wie, że choruje
Chociaż występuje częściej niż nowotwory piersi cz