Powrót do glutenu w diecie przy nadwrażliwości na gluten

Czy jezeli dziecko ma nieceliakalna nadwrazliwosc na gluten, to czy po wykluczeniu glutenu z diety na pewien czas bedzie moglo po jakims czasie powrucic do spozywania produktow z glutenem.?czy tak jak w przypadku celiaki dieta trwa prez
KOBIETA, 13 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty