Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
przy nieceliakalnej wrażliwości na gluten, dziecko nie musi być całe życie na diecie bezglutenowej.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można wyleczyć celiakię? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jaka może by reakcja organizmu na spożycie glutenu u osoby z nietolerancją? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy można jeść soję przy uczuleniu na gluten? – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Czy ryż zawiera gluten? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Podejrzenie celiakii a nadczynność tarczycy – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
- Czy dziecko na diecie bezglutenowej może jeść kurczaka? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Wyniki badania krwi a nietolerancja glutenu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Choroba, którą się bagatelizuje. Celiakia zmienia życie
Cierpią na przewlekłe biegunki. Zdarza się, że bol
Celiakia a ciąża. Jak choroba trzewna wpływa na przebieg ciąży?
Celiakia w ciąży może wywołać różne konsekwencje z
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej