Nietolerancja glutenu a spożycie ryb

Mam pytanie: czy jeśli mam nietolerancje glutenu i stosuje dietę eliminacyjną i zdarzyło mi sie zjeść filet rybny smażony z bułka tartą to czy wszystko przepadło i dietę od początku? I czy mając nietolerancje mleka krowiego mozna jesc pastę bydwig? Może trudne pytania zadaję, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi..
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Odpowiedzią jest Pani samopoczucie oraz stan zdrowia po zjedzeniu tej ilości bułki tartej. Generalnie od momentu rozpoznania nietolerancji na gluten sugeruje się stosowanie diety całkowicie bezglutenowej - w tym też bez bułki tartej - przez okres 6-12 miesięcy. Po tym czasie zaleca się wykonanie ponownych badań na nietolerancje w klasie IgG. Następnie, jeżeli wynik na gluten jest negatywny, można zacząć próbować wprowadzać do diety ponownie produkty zawierające gluten, ale w małych ilościach i obserwować reakcję organizmu. Jeżeli zaś chodzi o pastę budwig, to w jej skład wchodzi mleko krowie, twaróg oraz jogurt czy też kefir, maślanka - czyli produkty mleczne. Wszystkie te produkty zawierają laktozę oraz kazeinę (nie wiemy na jaki składnik ma Pani stwierdzoną nietolerancję). Jednak też tutaj sprawa wygląda bardzo indywidualnie, o ile samo mleko jest niewskazane, o tyle już jego przetwory mają wstępnie rozłożoną laktozę i niektórzy, z nietolerancją laktozy, mogą je spożywać w niewielkich ilościach. Jeżeli stosuje ją Pani nie za często i nie przysparza Pani żadnych dolegliwości żołądkowych, nie widzimy przeciwwskazań, aby ją spożywać. Zalecamy przyrządzanie pasty Budwig bez dodatku mleka.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty