Każdy przypadek należałoby rozważyć indywidualnie. Choroba RZS należy do chorób o podłożu autoimmunologicznym i często może być powiązana z inną jednostką chorobową. Zaleca się spożywanie dużej ilości ryb (bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych), warzyw i owoców. Należałoby wykluczyć z diety gluten oraz mleko, a także produkty na jego bazie. Unikajmy produktów bogatych w konserwanty, ponieważ mogą one nasilać dolegliwości (to mogą być również wędliny). Należy wykluczyć warzywa psiankowate, np. ziemniaki, papryka, pomidory, bakłażany - ponieważ mogą powodować zwiększone bóle stawów. Warto zrezygnować także z kawy, mocnej herbaty oraz soli. Ważna jest też eliminacja bądź mocne ograniczenie mięsa (ze względu na wysoką zawartość kwasów nasyconych) oraz produktów bogatych w kasy omega 6 (olej słonecznikowy, orzechy). Przyczyniają się one do nasilania reakcji zapalnych. Są to zalecenia bardzo ogólne i najlepiej byłoby skonsultować się z dietetykiem, który na podstawie Pani badań oraz wywiadu przygotuje dla Pani odpowiednią terapię żywieniową.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla chorych na reumatyzm i chorobę zwyrodnieniową – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy podwyższonym cholesterolu – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Przypadkowe zjedzenie kilku plastrów wędliny 2 miesiące po terminie przydatności do spożycia – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Odżywianie przy nadczynności tarczycy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Diata dla 54-latki z niedoczynnością i Hashimoto – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego a spożywanie czekolady – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czego nie jeść przy chorobie Hashimoto? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Problemy trawienne a stosowanie diety lekkostrawnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
artykuły
Kwas palmitynowy - właściwości, zastosowanie i występowanie
Kwas palmitynowy to związek organiczny, który nale
Kwasy omega 6 - źródła, właściwości i działanie, niedobór i nadmiar
Kwasy omega 6 należą do niezbędnych nienasyconych
Cierpi co czwarty Polak. Jedna z tych chorób może atakować serce, płuca i nerki
12 października obchodzimy Światowy Dzień Reumatyz