Nie konkretyzuje Pani jednostki chorobowej, dlatego ciężko mówić o zalecaniach w konkretnej chorobie. Każdy przypadek należałoby rozważyć indywidualnie. Zaleca się spożywanie dużej ilości ryb (bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych), warzyw i owoców. Należałoby wykluczyć z diety gluten oraz mleko, a także produkty na jego bazie. Unikajmy produktów bogatych w konserwanty, ponieważ mogą one nasilać dolegliwości (to mogą być również wędliny). Należy wykluczyć warzywa psiankowate, np. ziemniaki, papryka, pomidory, bakłażany - ponieważ mogą powodować zwiększone bóle stawów. Warto zrezygnować także z kawy, mocnej herbaty oraz soli. Ważna jest też eliminacja bądź mocne ograniczenie mięsa oraz produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega 6 (olej słonecznikowy, orzechy). Przyczyniają się one do nasilania reakcji zapalnych. Są to zalecenia bardzo ogólne i najlepiej byłoby skonsultować się z dietetykiem, który na podstawie Pani badań oraz wywiadu przygotuje dla Pani odpowiednią terapię żywieniową.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty