Co mogą sugerować takie silne pokrzywki?

Witam, Od dwóch miesięcy męczą mnie silne pokrzywki, które pojawiają się po zjedzeniu posiłku, ale objawy nasilają się też w późniejszych godzinach. Testy alergologiczne ujemne, zarówno z krwi jak i ze skory, jedynie histamina 3x4 ( jest to badanie 4 dni po zastrzyku dexaven). Wynik badania DAO - 5.51 . Co to może oznaczać ?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Szanowna Pani,

Przykro nam, że wystąpiły u Pani takie uciążliwe dolegliwości skórne, związane prawdopodobnie z alergią pokarmową. Takie sytuacje mogą pojawiać się często zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych.

Pokrzywka jest chorobą skóry, często występująca, jako reakcja alergiczna. Na skórze może objawiać się obecnością swędzących i piekących bąbli z towarzyszącym rumieniem lub obrzękiem. Taką reakcję skórną najczęściej wywołują infekcje, choroby autoimmunologiczne, zakażenia pasożytnicze, a także kontakt z pewnymi alergenami, jak i lekami.

Niestety, często pomimo ujemnych testów alergicznych, może występować ukryta alergia na pokarmy. Najlepszą metodą sprawdzenia, co może wywoływać tak silną reakcję jest dieta eliminacyjna. Należałoby zapisywać, po których dokładnie produktach, wystąpiła pokrzywka i ograniczyć spożycie takich składników pokarmowych.

Często zdarza się sytuacja, że organizm reaguje tak na konserwanty zawarte w większości produktów spożywczych. W takim wypadku mogłyby się sprawdzić testy płatkowe, skierowane w kierunku konkretnych konserwantów pokarmowych.

Wskazała Pani na wynik badania DAO, czyli enzymu, którego aktywność może świadczyć o nietolerancji histaminy. Jest ona widoczna w momencie, kiedy wartość tego enzymu przekracza pewne normy. Dzięki enzymowi DAO, histamina ulega rozkładowi w jelitach. Należy również zwrócić uwagę na produkty, które są bogate w histaminę, a zaliczyć do nich można: owoce morza, ryby, sery pleśniowe, cytrusy, czy kiszonki.

Ze względu na odległość, trudno jest dokładnie zinterpretować Pani wynik badania, biorąc pod uwagę Pani objawy skórne. Zalecamy, zatem konsultację z lekarzem alergologiem, który po badaniu przedmiotowym i uwzględnieniu wyników badań, będzie mógł pomóc odnaleźć przyczynę takiego stanu.

Życzymy Pani szybkiego powrotu do zdrowia!

Zachęcamy do zapoznania się z poniższymi artykułami o podobnej tematyce:

https://portal.abczdrowie.pl/badanie-dao-diagnostyka-nietolerancji-histaminy

https://portal.abczdrowie.pl/pokrzywka

https://portal.abczdrowie.pl/pokrzywka-idiopatyczna-przyczyny-objawy-leczenie

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty