Dzień dobry. Zalecałabym umówić się z dietetykiem na wizytę, aby mógł zebrać szczegółowe informacje i ułożyć odpowiedni jadłospis. Postaram się jednak podać ogólne zalecenia.
- Dziecko 6-letnie powinno otrzymywać dziennie ok. 1700 kcal rozłożone na 4-5 posiłków.
- Należy dbać o różnorodność posiłków. Im większe urozmaicenie, tym więcej składników odżywczych dostarczamy do organizmu, który na tym etapie potrzebuje ich wiele do prawidłowego wzrostu.
- W każdym posiłku powinny się znaleźć surowe warzywa lub owoce (minimum 400 g warzyw dziennie).
- Minimum raz w tygodniu dziecko powinno zjeść warzywa strączkowe (fasola, groszek, bób, soczewica, ciecierzyca, soja).
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe bez cukru, makaron-ale bezjajeczny!). Warto również dodawać do posiłków otręby zbożowe (np. do jogurtu lub mleka).
- Codziennie należy spożywać 2-3 porcje mleka lub przetworów mlecznych (chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka).
- Codziennie należy dostarczać porcję (1,5-2 łyżki) nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdują się w: oleju lnianym, rydzowym (olej z lnianki) i w mniejszej ilości w rzepakowym oraz kwasy omega-6: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy (np. migdały, orzechy włoskie) i pestki nasion (np. pestki dyni, sezam, słonecznik). Jest to ważne, gdyż dziecko uczulone na ryby jest narażone na niedobór cennych kwasów omega-3.
- Do smarowania pieczywa można używać prawdziwego masła (maksymalnie 25 g czyli 5 płaskich łyżeczek dziennie). Nie wolno używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu dziecko powinno spożywać chude mięso: drób bez skóry, królik, cielęcina, wołowina, schab wieprzowy. Najlepiej w formie gotowanej lub pieczonej (unikać smażenia). Można samemu upiec kawałek mięsa i kroić na kanapki jako wędlina. Produkty mięsne najlepiej łączyć z warzywami, bowiem zawarta w nich witamina C poprawia wchłanianie żelaza z mięsa (np. papryka, pomidory, kapusta, natka pietruszki).
- Do picia należy podawać dziecku wodę niegazowaną, herbatki owocowe i ziołowe dla dzieci (uwaga na skład), soki owocowe świeżo wyciskane lub soki warzywne.
- Jeśli chodzi o słodycze, to najlepiej podawać je jak najrzadziej. Trzeba unikać wszelkich słodyczy, które mają w składzie jaja np.: ciasta, torty, ciasteczka, lody, kremy, omlety. Słodkości bez jajek, które można zrobić samemu to np.: ciasto drożdżowo-dyniowe, ciasteczka z kaszy jaglanej i mąki owsianej (przepis na www.zdrowapasja.blogspot.com), granola z płatków owsianych i suszonych owoców z miodem, galaretki owocowe, musy owocowe, budynie.
- Uwaga na inne produkty, w których składzie mogą występować jaja lub ich białko: makarony, majonez, sosy, sałatki. Przepis na majonez bez jajek znajdzie Pani na moim blogu: www.zdrowapasja.blospot.com
- Jeżeli Pani synek jest uczulony jedynie na jaja kurze, może Pani spróbować podać mu żółtko przepiórcze. Na początku można podać niewielką ilość żółtka. Należy jednak obserwować uważnie, czy nie pojawiają się objawy alergii. Odczekać kilka dni, jeżeli nie ma żadnych objawów, można spróbować ponownie podać niewielką ilość żółtka. W tym czasie nie powinno wprowadzać się do diety innych nowości, żeby w razie uczulenia łatwo można było stwierdzić, który produkt jest jego sprawcą.
- Nie uściśliła Pani na jakie ryby ma alergię Pani synek. Być może mógłby on spożywać niektóre gatunki ryb?
- Należy bardzo dokładnie czytać etykiety produktów w sklepie. Często okazuje się, że produkt po którym się tego nie spodziewaliśmy, może zawierać śladowe ilości jaj lub ryb. Nawet niewielka ilość alergenu jest szkodliwa dla organizmu dziecka i może wywołać objawy alergii.
- Należy również ograniczać pokarmy zawierające duże ilości histaminy: ser żółty, czekolada, kakao, kiszona kapusta i ogórki, kiełbasa salami.
- Jeżeli dziecko chodzi już do przedszkola lub szkoły, trzeba pamiętać, aby poinformować nauczycieli lub opiekunów o występujących alergiach.
Oto przykładowy jadłospis:
I śniadanie: płatki owsiane (gotowane na wodzie) z jogurtem naturalnym, ½ banana i 1/3 jabłka
II śniadanie: bułka grahamka z masłem, wędliną z piersi kurczaka, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem
Obiad: Zupa krem z dyni (gotowana na włoszczyźnie bez wywaru mięsnego, z dodatkiem ziemniaka), Duszona pierś z indyka w sosie koperkowym, ryż pełnoziarnisty, surówka z buraczków
Podwieczorek: Koktajl z maślanki, ½ banana i 1/3 pomarańczy z otrębami
Kolacja: 2 kanapki- chleb żytni z masłem, chudym twarogiem i dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym oraz kanapka z plasterkiem pieczonego schabu, sałatą i czerwoną papryką, posypana natką pietruszki
- Warto również wiedzieć, że występują tzw. alergiczne reakcje krzyżowe. To znaczy, że osoba uczulona np. na pyłki, w okresie pylenia tych roślin może dostać reakcji alergicznej na inne produkty. Roztocza (w kurzu) czasem reagują krzyżowo ze skorupiakami. Jaja czasem reagują z lateksem. Trawa reaguje z: kiwi, melonem, pomidorem, mąką (żytnia, pszenna, owsiana), lateksem i czasami z: owocami pestkowymi, selerem oraz cebulą. Pokarmy, które najczęściej reagują z pyłkiem brzozy to: owoce pestkowe, kiwi, marchewka, seler, pomidor, przyprawa curry i lateks.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Produkty sprzyjające odchudzaniu przy anemii – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Redukcja wagi ciała przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jadłospis dla osoby 58-letniej z nadwagą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przykładowy jadłospis dla kobiety karmiącej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Przykładowy jadłospis dla 30-latki – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta dla 11-letniego dziecka – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- 15-latka chcąca pozbyć kilka kg? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy niejedzenie do godziny 13.00 może być przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Nie umiem schudnąć - Pomocy! – odpowiada Mgr Maria Kreid