Witam, niedoczynność tarczycy wpływa na spowolnienie metabolizmu i utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej. Należy przede wszystkim przyjrzeć się swojej dotychczasowej diecie i ocenić:
1. Czy posiłki są w miarę regularnie spożywane (chodzi głównie o utrzymywania stałych przerw między posiłkami, 2,5 - 4 godz.)
2. Czy je Pani śniadania? Śniadania powinny być dość obfite, zawierające produkty zbożowe i owoce jako źródłow węglowodanów, dodatkowo produkty będzące źródłem białka (nabiał, wędlina, jaja) np. 2 kromki chleba żytniego z masłem i szynką z indyka, jajko na miękko, pomidor, pół pomarańćzy;
3. O której godzinie je Pani ostatni posiłek? Kolacja powinna być zjedzona ok. 3 godz. przed pójściem spać. Najlepiej żeby skłądała się z warzyw i produktów białkowych (nabiał, jaja, mięso, ryby, warzywa strączkowe);
4. Czy je Pani owoce wieczorem? Owoce powinny być jedzone przed południem, kiedy przemiana materii jest najbardziej wydajna. Jedzenie owoców wieczorem (a są oine źródłem cukrów) będzie powodowała odkładanie się tkanki tłuszczowej;

Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny ograniczać spożycie węglowodanów, czyli cukru, pieczywa, słodyczy, makaronu, klusek, a nawet owoców.
Należy ograniczać sól (zatrzymuje wodę w organizmie i spowalnia metabolizm), produkty przetworzone (z dodatkiem konserwantów, sztucznych barwników, stabilizatorów, syropu glukozowo - fruktozowego).
Natomiast powinny jeść jak najwięcej warzyw, surowych, gotowanych na parze, duszonych.
Należy pamiętać o piciu wody i słabych herbatek owocowych.

Warto sięgać po źródła kwasów omega 3 (ryby, olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie), a także kwasów jednonienasyconych (oliwa z oliwek, pestki dyni, słonecznika, migdały).

Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny

0

Witam, to nie musi być "mocna" dieta. Kaloryczności diety nie podam nie znając szczegółów nt. wieku i masy ciała. Poza tym każdy ma swój indywidualny metabolizm. W przypadku niedoczynności jest on spowolniony. Zasady są ogólne, czyli 4 lub 5 posiłków dziennie o tych samych porach co 4 lub odpowiednio co 3 godziny, należy wykluczyć słodycze, białe pieczywo, biały ryż, białe makarony, czyli żywność przetworzoną. Ograniczyć owoce, mało mięsa (chude), ryby 2-3 razy w tygodniu, wyelimnować soki, gotować płatki owsiane, warzywa raczej gotowane, kapustne wyłącznie gotowane, spożywać produkty bogate w jod: produkty zbożowe, ryby, cebula i czosnek, drób i podroby, nasiona słonecznika, glony, pieczarki; produkty bogate w cynk i wit. E: mięso, podroby, ryby i owoce morza, w witaminy E :oleje roślinne, kiełki i ziarna zbóż. Wyelimnowac alkohol, pić około 2 l płynów dziennie. Konieczny jest ruch, który przyspieszy metabolizm i uwrażliwi komórki na działnie insuliny. Jeśli dalej nie będzie efektów przejść na dietę bezglutenową. Więcej nt. tej diety http://www.sanusdiet.pl/zdrowa-dieta/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty