Witam, należałoby się zorientować, czy Pani dziecko przypadkiem nie jest dzieckiem otyłym. Według siatek percetylowych Pani dziecko posiada zdecydowanie za dużą masę ciała. Należałoby rozważyć konsultacje z dietetykiem i lekarzem.
Proponuje dla cieka zestaw obiadowy: Mięso drobiowe 80-100g + wypełniacz (kasza, ryz, ziemniaki) 120g + surówka bez dresingów 150g i do tego woda.
Po więcej artykułów w kwiestii diety i żywienia zapraszam na:
www.fizjodiet.pl
Pozdrawiam
Wojciech Budziosz
Witam,
11-letnie dziecko nie dobrze jeśli waży 63 kg! i tutaj należy przeanalizować i zmienić całe menu a nie tylko obiad.
pozdrawiam
Witam. Najlepiej wybrać się z dzieckiem do dietetyka, który odpowiednio wyedukuje w kwestii diety. Należy jak najszybciej wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, aby w późniejszym życiu dziecko nie cierpiało z powodu różnych schorzeń… Dziecko powinno spożywać regularnie 5 posiłków dziennie o mniejszej objętości. Śniadanie do 30 minut po przebudzeniu, kolacja 2-3 godziny przed snem. Ważne jest także, co dziecko spożywa oraz w jakich proporcjach. Posiłki powinny być pełnowartościowe, lekkostrawne, urozmaicone, zawierać dużo warzyw i owoców oraz: produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, pełnoziarniste płatki zbożowe (niesłodzone), warzywa strączkowe, chudy nabiał, sery podpuszczkowe w niewielkich ilościach, kilka razy w tygodniu jaja, chude mięso, ryby, orzechy i pestki, nierafinowane oleje roślinne, niewielkie ilości masła. Należy zadbać o to, żeby dziecko nie zapychało się „pustymi kaloriami” (czyli słodyczami, słodkimi napojami, słonymi przekąskami). Należy wyeliminować żywność wysokoprzetworzoną, fast-foody, chipsy, batoniki, tłuste sosy itp. Lepiej zaproponować zdrowsze przekąski: warzywa, owoce, orzechy. Na śniadanie proponuję np. owsiankę gotowaną na wodzie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, z kawałkami owoców, posypaną ulubionymi orzechami. Trzeba także zadbać o to, żeby dziecko zawsze zabierało ze sobą do szkoły wartościowe drugie śniadanie (mogą być to np. kanapki z chleba pełnoziarnistego z masłem, plasterkiem upieczonego chudego mięsa lub z twarogiem oraz sałatą, pomidorem, rzodkiewką. Do tego jako przekąska np. jabłko i pokrojona w słupki marchew). Na obiad można podawać wszelkie zupy warzywne z małą ilością tłuszczu (jeśli zabielane to jogurtem zamiast śmietany) np. zupa krem z dyni (gotowana na włoszczyźnie bez wywaru mięsnego, posypana pestkami dyni i natką pietruszki), na drugie danie kawałek chudego mięsa lub ryba np. duszona pierś z indyka w sosie koperkowym, ryż pełnoziarnisty lub kasza + surówka np. z buraczków. Między posiłkami dziecko powinno pić głównie wodę mineralną niegazowaną, mogą być też herbatki owocowe lub soki warzywne. Soki owocowe najlepiej wyeliminować lub zastąpić świeżym owocem. Ważne jest również, aby potrawy były gotowane (zwłaszcza na parze), pieczone lub duszone bez dodatku tłuszczu. Nie należy smażyć. Proszę także pamiętać, że dzieci czerpią przykład z rodziców. Dziecko nie będzie chciało jeść warzyw, jeśli widzi, że rodzice zajadają np. hamburgera. Najlepiej gdyby wszyscy domownicy jedli to samo, a posiłki były wspólne, aby dziecko nie odczuwało, że jest odizolowane na diecie. Proszę także koniecznie wprowadzić regularną aktywność fizyczną. Pozdrawiam serdecznie.
Witam!
Podam kilka ogólnych zasad żywieniowych dotyczących dzieci i młodzieży.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno być ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zdrowie osoby dorosłej w dużym stopniu zależy od prawidłowego rozwoju fizycznego w dzieciństwie, dlatego zadbaj o aktywność fizyczną dziecka.
Zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Tycie dziecka 8-letniego – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta odchudzająca dla 11-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nadwaga u 12-letniego syna a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 6-letniej dziewczynki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 8-letniego dziecka z nadwagą – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Zdrowe odżywianie 11-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 4,5-letniego dziecka – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Zbilansowana dieta dla 13-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak dużą porcję warzyw i owoców dziennie powinno spożywać 5-letnie dziecko? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 13-latki o wzroście 160 cm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska