Dzień dobry,
orkisz jest gatunkiem należącym do rodzaju pszenicy, dlatego nie zalecałabym go jako zamiennika. Mąkę pszeniczną można zastąpić kukurydzianą, ziemniaczaną, z amarantusa lub ryżową. Polecam przepisy jak przy diecie bezglutenowej. W razie wątpliwości, proszę o kontakt.
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Dodatnia histamina, alergia na trawy oraz żyto – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Alergia na gluten, mleko i pszenicę a dieta – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Możliwość zastąpienia mąki pszennej i żytniej orkiszem – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Czy można jeść soję przy uczuleniu na gluten? – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Prośba o przepis na potrawę bez glutenu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
artykuły
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Wigilia i Boże Narodzenie alergika
Życie z alergiami nie należy do najprostszych. Nie