Skrobia ziemniaczana a mąka pszenna i gluten
Witam serdecznie, mam następujące pytanie: czy skrobia ziemniaczana nie zawiera mąki pszennej i glutenu? Czym się różni skrobia ziemniaczana od mąki ziemniaczanej? Jakie są jej właściwości? Czy skrobia ziemniaczana jest zdrowa? Ile mniej więcej kalorii znajduje się w 100 gramach? Najbardziej chciałabym się dowiedzieć o ten gluten, ponieważ jakiś czas temu było u mnie podejrzenie celiakii i bardzo możliwe, że nie mogę spożywać żadnych produktów zawierających gluten. Okazuje się, że to u mnie rodzinne, moje ciotki też chorują na tą chorobę i nie jedzą w ogóle nic z glutenem, ponoć przy tej chorobie to bardzo ważne. A jeżeli skrobia ziemniaczana ma jednak gluten to czym ją zastąpić, aby nie tracić możliwości spożywania niektórych potraw? Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź, za każdą pomoc.