Dzień dobry,
zagęszczanie sosów można prowadzić poprzez odparowanie nadmiaru ilości wody lub można w celu zagęszczenia dodać mielony len.
Jeżeli nie będzie taka forma smakowała - można stosować niewielką ilość mąki - może być pszenna - ale nie należy jej zasmażać.
Szynka wieprzowa zawiera mniej tłuszczu od łopatki czy karkówki - jest to lepsze rozwiązanie. Natomiast odpowiadając na częstość spożywania takiego mięsa - jeżeli badania cholesterolu są w normie to można wprowadzić do diety.
Alternatywą dla wieprzowiny może być wołowina albo np. indyk czy królik.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Witam,
Zarówno skrobia ziemniaczana jak i mąka pszenna będą na podobnym poziomie podnosić kaloryczność potrawy, warto skorzystać z innych metod zagęszczania sosu jak np. redukcja płynu czy miksowanie warzyw w sosie. Mięso z szynki wieprzowej zawiera mniej tłuszczu niż karkówka czy łopatka. Tygodniowo zaleca się spożywać do 0,5 kg mięsa i wędlin, najlepiej chudego. Mięso można częściowo zastąpić rybami.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie mięsa wieprzowego na diecie – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Skrobia ziemniaczana a mąka pszenna i gluten – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Przepis na smaczną, zdrową i dietetyczną pizzę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy przy miażdżycy można jeść czerwone mięso? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy należy zrezygnować z tłustego mleka przy miażdżycy? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jakich podrobów wieprzowych nie warto jeść? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Dieta a wysoki poziom białka w moczu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Co jeść przy dnie moczanowej i zaburzeniach lipidowych? – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Jakie mięsa można jeść przy leczeniu retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Sos sojowy a sól – odpowiada Ewa Kozłowska