Jeżeli rozpatrujemy mięso, uwzględniając proporcje pomiędzy białkiem i tłuszczem, mieso wieprzowe, nawet najchudsze zawsze będzie charakteryzowało się wyższym udziałem tłuszczu (umiejscowiony pomiędzy włóknami mięśniowymi, niewidoczny więc niemożliwy do wykrojenia). Stąd przeważające powinno być spożycie chudego drobiu bez skóry (indyk. kurczak) i ryb.
Z pozdrowieniami,
Justyna Siwiela
Witam!
Mięso wieprzowe jest tłuste, w dietach redukcyjnych stosuje się częściej drób. Pozdrawiam
Z pewnością wskazana jest różnorodność!
Od czasu do czasu (nie częściej niż 1 raz tydzień lub na 2 tygodnie) można zjeść chudy schab lub szynkę lub tatar z wołowiny.
Jeśli jednak miałabym wskazać: polecałabym mięso drobiowe - na pierwszym miejscu indyk, kurczak. Później ryby. A mięso czerwone właśnie od czasu do czasu - głównie ze względu na nasze przyzwyczajenia kulinarne oraz ulubione smaki.
Mięso drobiowe:
- zawiera więcej białka (czerwone 12-21%, drobiowe 19-24%)
- mniej tłuszczu (wieprzowe 10-50%, wołowe 16-26%, drobiowe 7-10%)
- jest mniej kaloryczne
- jest lżej strawne
- jest łatwiejsze w przygotowaniu
Ze spożyciem czerwonego mięsa i jego przetworów wiąże się zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy, nowotworów układu pokarmowego, chorób serca i układu krążenia oraz schorzeń układu ruchu oraz wystąpienia nadwagi, miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych.
I choć mięso czerwone zawiera więcej żelaza od białego, więcej kolagenu, to
Jest to przede wszystkim produkt wysokokaloryczny i z dużą zawartością cholesterolu!
Z mięs pozostałych polecałabym ew. cielęcinę.
I mała wskazówka: pysznie smakuje (jest bardziej soczyste) mięso z piersi indyka czy kurczaka smażone na wodzie z dowolnymi przyprawami, upieczone na papierze do pieczenia w piekarniku jako kotlet schabowy (obtocz w przyprawach, jajku i otrębach). Doskonałym sposobem jest też zamarynowanie mięsa drobiowego przynajmniej kilka godzin wcześniej.
Polecam przepis:
Pierś z kurczaka w jogurcie (1 porcja):
• 120g piersi z kurczaka lub indyka
• 1 płaska łyżka curry
• 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
• 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 ząbek czosnku
• sól, szczypta pieprzu
Pierś z kurczaka zamarynuj w przyprawach i jogurcie. Sałatka z 2 średnich pomidorów z piórkami cebuli i jogurtem naturalnym (sól, pieprz).
Dużo pysznych przepisów umieszczam na swojej stronie: www.instytutzdrowegoodzywiania.pl w dziale Odchudzanie przez gotowanie
Polecam!
życzę zdrowych wyborów i smacznego :)
Chudy drób i chuda wieprzowina powinna znajdować się w jadłospisie każdego człowieka. Proszę się nie zagłebiać zbytnie, co lepiej jeść, najlepiej trochę jednego i drugiego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakiej firmy wędliny są najlepsze dla rocznego dziecka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak wybierać wędliny i mięso? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jedzenie mięsa wieprzowego na diecie – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Wybór wołowiny lub wieprzowiny do codziennego gotowania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy rosół gotowany na wołowinie i wieprzowinie zawiera dużo tłuszczu? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaka wędlina do kanapek? – odpowiada Urszula Forenc
- Przepis na dietetyczne sałatki i potrawy z kaszą i kurczakiem – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska