Najzdrowsze są wędliny bez żadnych dodatków, przygotowane metodą tradycyjną. Są niestety bardzo drogie i trudno dostępne. Ogólnie rzecz biorąc - wędliny ze sklepu to nie jest zdrowy wybór, to produkt przetworzony w wysokim stopniu. Dlatego zawsze polecam samodzielne przygotowanie mięsa, uduszenie lub upieczenie kawałka ulubionego mięsa lub drobiu (schab, karkówka, indyk, wołowina...). Świetnie sprawdzają się też pasztety przygotowane domowym sposobem. Jeżeli jednak zdecyduje się Pani czasem na zakup wędliny, polecam po prostu te bez konserwantów i wypełniaczy.
Witam,
Proszę zrezygnować z kupnych wędlin i upiec w domu schab środkowy lub pierś indyka. Pozdrawiam
Witam serdecznie. Najlepiej wybierać wędliny bez dodatków lub przygotować je samemu. Najchudsze wędliny, to wędliny z piersi kurczaka lub indyka. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakiej firmy wędliny są najlepsze dla rocznego dziecka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak wybierać wędliny i mięso? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czym się różni drób od wieprzowiny? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy przy chorobie Alzheimera niewskazane jest jedzenie mięsa? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Wybór wołowiny lub wieprzowiny do codziennego gotowania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zagęszczanie sosu skrobią ziemniaczaną a zagęszczanie mąką pszenną – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co jeść, aby nie przytyć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Ból brzucha, biegunka, odbijanie i wymioty u 5-latka po zjedzeniu nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Na co zwracać uwagę przy wyborze soków w sklepie? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Batony zbożowe na drugie śniadanie dla dziecka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska