Czy przy chorobie alzheimera niewskazane jest jedzenie mięsa?
to nie ma większego znaczenia
Nie, zalecana jest dieta śródziemnomorska, która nie wyklucza mięsa a jedynie ogranicza. Istotny jest rodzaj mięsa chuda wołowina, indyk, kurczak bez skory, królik, cielęcina. Warto przy dobrej tolerancji wprowadzić zamienniki mięsa w postaci nasion roślin strączkowych: ciecierzyca, soczewica. Jaja do 3-4 w tygodniu. Kluczowe sa 2 porcje ryb w tygodniu. Produkty mleczne tez sa źrodłem pełnowartościowego białka, prosze wybierać te niskotłuszczowe do 3g tłuszczu w 100 g produktu.
Pytanie do dietetyka
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak dostarczyć organizmowi białko na diecie wegetariańskiej? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czym zastąpić mięso? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Złe samopoczucie bez mięsa w diecie – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jedzenie mięsa wieprzowego na diecie – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Czy warzywa strączkowe to dobra alternatywa dla mięsa przy chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Mam 31 lat i ważę 95 kilogramów: co zrobić, by polepszyć samopoczucie? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Zamienniki pokarmowe białka, mleka i orzechów laskowych – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Budowa mięśni u wegetarianina – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Leczenie anemii spożywaniem mięsa – odpowiada Mgr Magdalena Antoniuk