Dzień dobry,
Łopatka wieprzowa ma stosunkowo niewiele tłuszczu w porównaniu z innymi częściami wieprzowiny. Zawiera co prawda tłuszcze nasycone (te złe) ale niewielka ilość tego tłuszczu codziennie nie wyrządzi nam żadnej szkody. Może Pani spożywać i inne mięsa (wszelkiego rodzaju) odcinając widoczne części tłuszczu. Wiadomo, że tłustsze mięsa będą miały więcej kalorii, ale wystarczy wziąć to pod uwagę. 100 g piersi z kurczaka będzie miała ok 100 kcal (2 g tłuszczu), a 100 g łopatki ok 210 kcal (16g tłuszczu). Osobiście często stosuję polędwiczki wieprzowe, proszę spojrzeć na mój przepis: http://www.dietaifitness.pl/2012/10/poledwiczki-w-sosie-kurkowym.html . W odchudzaniu najważneijsze jest unikanie węglowodanów. A nie tłuszczy :)
Pozdrawiam, Ewa Trusewicz, dietetyk, dietcoach
Witam Panią,
Łopatka wieprzowa jest zaliczana do mięs tłustych i zawiera ,,złe tłuszcze''. Jednak jedzona raz na jakiś czas nie przyczyni się do wzrostu wagi. Oczywiście będąc na diecie lepiej jest wybierać mięsa chude typu kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina lub ryby lecz tak jak Pani pisze dieta nie może być zbyt monotonna ponieważ w ten sposób szybko spadnie motywacja do odchudzania. Proszę nie liczyć obsesyjnie kaloryczności posiłków a skupić się na regularności spożywanych posiłków, pić dużo wody (1,5-2l) oraz zadbać o systematyczną aktywność fizyczną a waga nie będzie rosła.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Jest to raczej tłuste mięso z nie do końca korzystnymi tłuszczami (jakie są np w oliwie z oliwek). Jeśli jest spożywane 1 raz w tygodniu i w ilości która wypada z diety redukującej jest o.k.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Złe samopoczucie bez mięsa w diecie – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zagęszczanie sosu skrobią ziemniaczaną a zagęszczanie mąką pszenną – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czym się różni drób od wieprzowiny? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy przy chorobie Alzheimera niewskazane jest jedzenie mięsa? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Spożywanie mięsa czerwonego przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jogurt naturalny przy diecie odchudzającej 2000 kcal – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy rosół gotowany na wołowinie i wieprzowinie zawiera dużo tłuszczu? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie produkty jeść w diecie niskotłuszczowej? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Co jeść na diecie odchudzającej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co po diecie? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
artykuły
Zatykają żyły i podnoszą cholesterol. Tak prosisz się o miażdżycę
Wysokie stężenie trójglicerydów oraz podwyższony p
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Nie jesteśmy skazani na cukrzycę. Oprócz predyspoz
Który ser warto jeść? Ranking najzdrowszych serów
Ranking najzdrowszych serów Ludzie kochają ser! Mo