Jak wybierać wędliny i mięso?

Czym kierować się przy zakupie wędlin w sklepach mięsnych, gdzie nie ma informacji o składzie na plakietach, jak w markecie?
ponad rok temu

Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam
Czynnikiem wskazującym na jakość wędliny jest w tym przypadku bez wątpienia jej cena. Im tańszy wyrób, tyn większe prawdopodobieństwo zawartości gorszej jakości składników, a nawet tak zwanego MOMu, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie.
Każdy sprzedawca powinien posiadać etykietę ze składem produktów mięsnych i w razie potrzeby o taką informację możemy poprosić ekspedienta.

0

Witam,
Wędliny przede wszystkim powinny być świeże. Nie należy wybierać tych obłych z białym nalotem. Można ekspedientkę zapytać o dostawcę i skład wędlin sprawdzić na stronie internetowej producenta. Najzdrowszą metodą będzie jednak pieczenie mięsa i porcjowanie na plasterki na kanapkę (np. chudy schab, filet z kurczaka, itp.).
Pozdrawiam,
Katarzyna Migoń
www.provita-katowice.pl

0

Przede wszystkim należy wybierać produkty świeże czyli szukać sklepów, gdzie jest duży ruch, a w późnych godzinach otwarcia sklepu mały wybór. Będzie to oznaczać, że towar jest zawsze świeży.
Mięso należy wybierać chude: drób (kurczak, indyk), chuda wołowina, cielęcina. Jeżeli masz możliwość kupuj mięso z upraw ekologicznych lub naturalnych.
W przypadku wędlin należy zachować dużą ostrożność. Większość z nich charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczu, środków wiążących wodę i samej wody oraz konserwantów. Należy pamiętać, że piękny różowy kolor nie jest wyznacznikiem jakości lecz zawartości chemii. Najlepiej wędliny przygotowywać samemu w domu. Kupienie piersi z indyka, zamarynowanie jej w oliwie z oliwek, ulubionych ziołach, a nawet musztardzie i upieczenie w piekarniku będzie najlepszym, najzdrowszym rozwiązaniem. Jeśli jednak decydujemy się na kupno gotowej wędliny, wybierajmy te gdzie widać włókna mięsa. Unikajmy wędlin mielonych nawet drobiowych, parówek, itp. Wybieraj pieczony filet z indyka, kurczaka, pieczony schab, polędwicę, a także szynki dojrzewające. Cena w przypadku wędlin ma duże znaczenie, gdyż jest wyznacznikiem jakości. Pozdrawiam

0

Witam,
najlepiej kierować się ceną i smakowitością wędliny. Zazwyczaj wędliny droższe mają większy udział mięsa i są mniej wilgotne lub wręcz podsuszane. Takie są najlepsze. Jeśli już kupisz coś, co Ci smakuje, możesz to powtórzyć. Najlepiej kupić kilka cienkich plasterków, które spożyjesz w ciągu 2 dni. Na podstawie wagi z paragonu lub przyklejonej ceny na opakowaniu oraz ilości plasterków, można określić wagę 1 plasterka. W ten sposób mamy kontrolę nad tym ile zjadamy wędliny. 20 g na śniadanie jest ilością zazwyczaj wystarczającą. Ja będę jednak namawiać Cię do upieczenia chudego mięsa w domu i spożywania go jako wędliny.
W przypadku kupna mięsa kierujemy się barwą charakterystyczną dla danego gatunku. Mięso drobiowe powinno być lekko różowe, mięso czerwone pozyskane z młodego zwierzęcia będzie jaśniejsze niż ze starszego, np. jasnoczerwona cielęcina i ciemnoczerwona wołowina. Zapach mięsa powinien być swoisty dla danego gatunku. Niedopuszczalny jest zapach rozkładu i obślizgły wygląd.
Karkówka poprzetykana jest często sporą ilością tłuszczu. Nie wygląda to zachęcająco, ale takie mięso po upieczeniu jest smaczniejsze, bardziej soczyste. Nadmiar tłuszczu powinno się usunąć przed pieczeniem. Należy też wyrzucić cały wytopiony tłuszcz i nie zjadać tłustych kawałków przygotowanej potrawy. Tłuszcz usuwamy z garnka ręcznikiem papierowym i wyrzucamy do śmieci. Dla lepszego trawienia zaleca się dodatek odpowiednich przypraw, np. majeranku i kminku. Nie wszyscy mogą spożywać takie mięso, bo mimo usunięcia nadmiaru tłuszczu, to i tak sporo w nim zostaje.
Zazwyczaj spotykamy się z informacjami, że mięso drobiowe jest chude. Dotyczy to jednak wyłącznie filetów z kurczaka lub indyka. Pozostałe części drobiowe są często bardzo tłuste. Należy usunąć cały tłuszcz podskórny i skórę i dopiero to co zostanie poddać obróbce cieplnej. Mięso można wcześniej cienko posmarować olejem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty