Czy należy unikać tłuszczy zwierzęcych?

Dzień dobry czy należy faktycznie unikać tłuszczy zwierzęcych bądź je ograniczać. Czy te tłuszcze są m.in w mięsie. Mleko serach, chipsach. Slodyczach? I czy od nich tworzy się miażdżyca? Jeszcze jedno zamiast masła chce używać do pieczywa margarynę w pudełku czy margaryna np rama. Delma lub margaryny na obniżenie cholesterolu są bardziej polecane od masła?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Zawsze masło zamiast margaryny. Co do innych tłuszczów zwierzęcych, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, to również nie trzeba się ich bać. Za miażdżycę odpowiadają słodycze, słodzone napoje i potrawy oraz przetworzone produkty węglowodanowe, które prowadzą do otłuszczenia wątroby i wytwarzania przez nią nadmiaru cholesterolu. Pozdrawiam

0

Dzień dobry,

faktycznie nadmiar tłuszczy zwierzęcych nie jest wskazany, ponieważ zawierają cholesterol, który przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Natomiast jeżeli na co dzień spożywa Pani chude mięso ( schab, kurczak, indyk), to niewielka ilość masła może być dodana do pieczywa.

Proszę skontrolować sobie poziom cholesterolu we krwi.Jeżeli wynik będzie przekraczał 200mg warto wtedy zamienić masło na margarynę kubkową wysokogatunkowa ( należy sprawdzić z jakich tłuszczy jest zrobiona).

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty