Mleko krowie, można zastąpić mlekiem roślinnym:kokosowe, ryżowe, sojowe, owsiane...etc. A pszenicę innymi mąkami albo zbożem: gryka, ryż, orkisz, kukurydza. W sklepach należy szukać produktów z przekreślonym kłosem, oznacza on produty bezglutenowe.
Pozdrawiam
Po konkretne przepisy na dania m.in. bez tych produktów zapraszam na swój fp https://www.facebook.com/centrumdietetyczneprolinea
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Witam!
Zachęcam do bezpośredniej konsultacji dietetycznej. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Co mogę jeść przy alergii krzyżowej? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Zarodki pszenne a makroskładniki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy olej kokosowy powoduje wzrost złego cholesterolu i wpływa na rozwój miażdżycy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy przy złogach wapienno-szczawianowych w nerkach można pić na czczo wodę z cytryną? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Łączenie sera koziego z wędzonym łososiem – odpowiada Piotr Pilarski
- Jabłka a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Piotr Pilarski