Jak leczyć alergię?
Szacuje się, że na choroby alergiczne cierpi prawie 15 mln Polaków. Jakie są skuteczne metody walki z tą dolegliwością, tłumaczy prof. Piotr Kuna, alergolog.
Witam, może użyć mąki żytniej, jesli nie występuje alergia krzyżowa. Natomiast,mięśni chodzi o mleko, należy sprawdzić czy występuje alergia na produkty mleczne sfermentowane. Pozdrawiam
dzień dobry,
mąkę pszenną można zamienić na żytnią, gryczaną, jaglaną, amarantusową, z tapioki, zmielone migdały, orzechy lub pestki dyni.
W razie obaw proszek do pieczenia można użyć bezglutenowy, soda i nabiał powinny być bezpieczne.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na gluten, mleko i pszenicę a dieta – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Co mogę jeść przy alergii krzyżowej? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Czy przy złogach wapienno-szczawianowych w nerkach można pić na czczo wodę z cytryną? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jogurty a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Łączenie sera koziego z wędzonym łososiem – odpowiada Piotr Pilarski
- Kurkuma w zupie a jej właściwości – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Alergia na mąkę pszenną a stosowanie mąki żytnej – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Testy skórne na alergię i dieta – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski