Witam, może użyć mąki żytniej, jesli nie występuje alergia krzyżowa. Natomiast,mięśni chodzi o mleko, należy sprawdzić czy występuje alergia na produkty mleczne sfermentowane. Pozdrawiam
dzień dobry,
mąkę pszenną można zamienić na żytnią, gryczaną, jaglaną, amarantusową, z tapioki, zmielone migdały, orzechy lub pestki dyni.
W razie obaw proszek do pieczenia można użyć bezglutenowy, soda i nabiał powinny być bezpieczne.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na gluten, mleko i pszenicę a dieta – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Czy przy złogach wapienno-szczawianowych w nerkach można pić na czczo wodę z cytryną? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jogurty a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jabłka a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Piotr Pilarski
- Waga, wzrost a wiek młodej osoby – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Łączenie sera koziego z wędzonym łososiem – odpowiada Piotr Pilarski
- Jakie oleje są zdrowe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co mogę jeść przy alergii krzyżowej? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy olej kokosowy powoduje wzrost złego cholesterolu i wpływa na rozwój miażdżycy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk