Zarodki pszenne a makroskładniki

Dzień dobry, ostatnio zainteresował mnie temat zdrowego żywienia. W związku z tym chciałabym się dowiedzieć, czy zarodki pszenicy są zdrowe? Jakie ziarna powinno się jeść, żeby dostarczać organizmowi wiele witamin i mikroelementów? Nie wiem też, jak wygląda kwestia łączenia różnych ziaren. Czy wszystkie ziarna można razem jeść? Pytam, bo jem ostropest i zarodki pszenicy i nie wiem, czy to nie szkodzi? Może zarodki pszenne powinnam spożywać osobno? Może są jakieś sprawdzone przepisy z wykorzystaniem zarodków pszennych? Nie ukrywam, że cena zarodków pszennych i ich dostępność bardzo mi odpowiada, dlatego chciałabym uzyskać więcej informacji na temat ich właściwości. Czy zarodki pszenne dostarczają organizmowi jakieś substancje odżywcze? Może są źródłem witamin albo jakichś cennych minerałów? Z góry dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu
Lek. Tomasz Budlewski
95 poziom zaufania

Proponuję udać się do dietetyka, Na podstawie wywiadu będzie można określić najbardziej odpowiednią dietę,

0

Zarodki pszenne to najcenniejsza i chyba najmniej doceniana część ziarna. Są doskonałym źródłem wit. B i E, potasu, fosforu, cynku, magnezu. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe i wiele innych substancji.

Odnośnie ziaren - podstawową zasadą jest różnorodność. Każde ze zbóż ma inne właściwości i każde z nich powinno mieć miejsce w naszym menu: proso, gryka, owies, orkisz, amarantus, jęczmień...

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty