Niestety nie może Pani zastąpić pszenicy orkiszem. Orkisz to po prostu odmiana pszenicy i jest dokładnie tak samo alergenna. Orkisz jest przez wiele osób ceniony, gdyż jest to stare zboże, które ze względu na modę stało się ostatnio bardzo popularne. Nie ma jednak żadnej przewagi pod względem wartości odżywczej nad typową pszenicą uprawną. Podobnie będzie z kamutem, płaskórką oraz sianopszą, które też stanowią odmiany pszenicy. Jeżeli uczulającym w wymienionych przez Panią zbożach jest gluten to musi Pani także zrezygnować z jęczmienia i owsa, ograniczając się do takich zbóż jak ryż, kukurydza, proso (kasza jaglana), sorgo, amarantus, quinoa czy gryka.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co mogę jeść przy alergii krzyżowej? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Zarodki pszenne a makroskładniki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dodatnia histamina, alergia na trawy oraz żyto – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Produkty zawierające węglowodany złożone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta w nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer