Co jeść przy zwiększonym poziomie kreatyniny?

Witam, mam 31 lat (79kg) i zwiększony poziom kreatyniny (1.4). Wszystkie inne wyniki krwi (m.in. mocznik) oraz moczu w normie (bez białka). USG nie wykazało nic niepokojącego. Nefrolog zalecił mi ograniczyć sól, białko oraz zwiększyć podaż płynów. Zanim dojdę dlaczego moja kreatynina jest zawyżona (o zdrowych nerkach nie ma mowy), chcę wdrożyć dietę adekwatna do tej wartości kreatyniny. Co mam jeść? Dziękuję,
MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu
Dr n. med. Wojciech Kawiorski
Dr n. med. Wojciech Kawiorski

Szanowna Pani - PROSZĘ wykonać badania tarczycy: TSH, fT4 oraz anty Tsf.
Może to coś wyjaśni
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości proszę o kontakt internetowy: ZnanayLekarz.pl – Tam znajdzie Pani / Pan wszystkie informacje kontaktowe.
Pozdrawiam, Dr n. med. Wojciech Kawiorski, Specjalista Chirurg Ogólny, Chirurg Gastroenterologiczny

Witam,
W przypadku niewydolności nerek rzeczywiście dieta powinna być ubogobiałkowa, niskosodowa ze zwiększoną podażą płynów. Należy unikać mięsa w diecie jako źródło kreatyny. Białko powinno pochodzić z roślin strączkowych (nie przesadzać ze względu na potas), brązowego ryżu, warzyw. Zalecana jest zbilansowana dieta wegetariańska czyli dostarczająca wszystkich niezbędnych składników. Należy unikać produktów zawierających dużo potasu (zielone warzywa liściaste, brokuły, banany, ziemniaki, porzeczki), wybierać te ubogie w potas: ogórki, marchew, sałata, jabłka, gruszki, żurawiny, winogrona, truskawki i ryż. Produkty mleczne, jaja również są bogatym źródłem białka dlatego należy z nich niemal zrezygnować. Zawartość białka w diecie zależy od wagi dlatego najlepiej udać się do dietetyka po plan żywieniowy.
Pozdrawiam, Anna
Poadzrawiam, Anna

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty