Witaj,
rezygnując z mleka i produktów mlecznych jesteś narażona na na niedobory wapnia oraz wit. D. Urozmaicona dieta z pewnością pokryje w pewnej części to zapotrzebowanie, jednak nie w 100%, dlatego będzie też wskazana suplementacja. Zachęcam, abyś skontaktowała się ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu, on dobierze odpowiednie preparaty. Jeżeli chodzi o dietę niedobory wapnia zniwelują sardynki. Warto też włączyć do diety inne ryby, które cenne są ze względu na zawartość wit. D (usprawnia wchłanianie wapnia). Bogate w wapń, wit. D oraz pełnowartościowe białko jest także jajko. Nie może go zabraknąć w Twoim jadłospisie. Dobrym źródłem wapnia są także warzywa kapustne, szczególnie jarmuż oraz owoce (morele, kiwi, pomarańcza, śliwki, porzeczki, figi). Białko natomiast możesz czerpać z mięsa, soczewicy, fasoli, migdałów, soi, sezamu, zbóż, komosy ryżowej, amarantusa oraz wodorostów. Jako zamiennik mleka do sporządzania np. owsianki możesz zakupić: mleko sojowe, migdałowe, czy ryżowe.


Pozdrawiam,
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty