Testy na nietolerancję pokarmową a przygotowanie do badania

Dzień dobry, planuję poddać się testom na nietolerancje pokarmowe. Czy muszę jakoś specjalnie przygotować się do tego badania? Czy to prawda, że dwa tygodnie przed badaniem powinnam zjeść wszystkie pokarmy, które podejrzewam, że nie toleruje, bo inaczej test ich nie wykryje?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty